Trei tipuri noi de vouchere pentru români. Cine le va primi şi de când

de: Ștefan R. Apostol
27 03. 2024

România trece printr-un deficit major de forță de muncă, iar asta se simte în toate palierele acestei piețe. În acest sens, ministru Muncii a venit cu un anunț extrem de important, menit să revigoreze piața, prin trei tipuri noi de vouchere pentru români. Așa că, citește mai departe și află cum, cine le va primi şi de când.

Criza forței de muncă din România se accentuează

Ultimii ani, din păcate, inclusiv ca urmare a pandemiei și a crizei economice ce a venit la pachet cu ea, au adus o criză accentuată a forție de muncă pe piața din România. Ca urmare a acestei situații, muncitorii străini au ajuns să ocupe locurile de muncă pe care românii le-au lăsat în urmă, dar cu un preț.

Muncitorii migranți, în special din țări precum Nepal, India și Pakistan, s-au mutat în România, deoarece mulți dintre români au plecat, și încă pleacă, pentru locuri de muncă mai bine plătite în Uniunea Europeană.

În același context, și având exemplul unor meserii care dispar din România, conform datelor statistice, ultimii ani au adus și o creștere a cererii de angajați cu înaltă specializare, estimându-se că până în 2030 vor trebui ocupate 624.000 de posturi suplimentare, conform CES București.

„Cu toate acestea, doar 1% din populația cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani participă la cursuri de formare profesională, față de media europeană de 9,1%.”, spune același studiu.

Minstrul Muncii anunță trei tipuri noi de vouchere pentru români

În contextul unei crize din piața muncii, actualul ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu anunță noi proiecte pe bani europeni, prin care se dorește revigorarea pieței muncii, prin acordarea de trei tipuri noi de vouchere pentru români:

„Avem și suntem într-un stadiu destul de avansat cu asta, în această primăvară vrem să lansăm aceste proiecte, avem prin bani europeni proiecte mature pe trei componente.”, anunță Simona Bucura Oprescu, conform Antena 3 CNN.

Aceste trei tipuri noi de vouchere vor veni, mai spune ministrul, ca un mod de a revigora anumite aspecte.

„Aici vom veni cu trei tipuri de vouchere pe care le vom acorda pentru creșterea competențelor:

Competențe digitale, pentru că din păcate aici avem mult de lucru, competențe lingvistice și competențe verzi.”

Se vor implementa proiecte la nivelul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței

Ministrul a mai explicat și cum se vor introduce aceste modalități de revigorare a pieței, prin imeplentarea la nivelul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă a mai multor proiecte:

„Una dintre ele se referă la programele de ucenicie, și acum avem programe de ucenicie finanțate prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, dar acestea sunt finanțate de la bugetul de stat.

Ne dorim să schimbăm cumva finanțarea acestora astfel încât să fie prin bani europeni, pentru creșterea competențelor, fiindcă noi ne dorim ca angajatorii să ofere venituri mai mari angajaților.

Dar datorită competențelor superioare pe care angajații le au și nu ca o nevoie de a crește veniturile angajaților, ci ca o corelare între venituri și competențele și plus-valoarea pe care angajații o aduc într-o companie din mediul privat, respectiv din mediul public, dacă vorbim despre acesta.”, a mai explicat ministrul.

În cadrul aceleiași intervenții, ministrul a explicat și cât va fi salariul minim din 1 iulie 2024, explicând că „ne dorim atât pentru mediul privat cât și pentru mediul public, să stimulăm performanța” prin majorările salariale propuse.