Trei persoane, reţinute de procurorii DIICOT Ploieşti în dosarul care vizează angajaţi ai SC Rompetrol Rafinare SA

Trei persoane, reţinute de procurorii DIICOT Ploieşti în dosarul care vizează angajaţi ai SC Rompetrol Rafinare SA
Trei persoane reţinute de DIICOT în dosarul care vizează angajaţi ai Rompetrol Rafinare

Procurorii DIICOT Ploiești au reținut trei persoane în cazul unui dosar care vizează angajați ai SC Rompetrol Rafinare SA. Aceștia au efectuat, în cursul zilei de miercuri, percheziții pe raza județelor Constanța și Prahova și a municipiului București.

Persoane reținut într-un dosar care vizează angajați ai Rompetrol

La începutul anului 2018, mai multe persoane, printre care și trei angajați ai Rompetrol, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a înșela statul român, în calitate de beneficiar al 44,69% din acțiunile Rompetrol Rafinare, dar și alți acționari ai companiei, conform unui comunicat emis de DIICOT.

Procurorii de la Ploiești au reținut cele trei persoane, angajați ai SC Rompetrol Rafinare SA, sub acuzațiile de constituire de grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură și înșelăciune.

„În urma investigaţiilor efectuate s-a reţinut faptul că, prin declaraţii false depuse la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova, membrii grupului infracţional organizat au creat aparenţa că Batalul nr. 18 din cadrul Rafinăriei Vega Ploieşti a fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid, cât şi sol contaminat, în condiţiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operaţiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009”, precizează sursa citată.

Gruparea infracțională organizată a funcționat pe două paliere

Pe primul palier au acționat reprezentanții legali ai beneficiarului Rompetrol Rafinare SA. Aceștia au semnat contractul încheiat cu societatea comercială, având ca obiect ecologizarea batalului 18. Prin acesta se atesta în fals necesitatea eliminării gudronului acid existent în batal.

„Prin activitatea întreprinsă în cadrul grupării, semnând contractul şi actul adiţional la acesta, înscrisuri ce au stat la baza efectuării unor plăţi în valoare cumulată de 10.097.575,35 lei pentru eliminare gudron acid care în realitate nu exista depozitat în batal, pe adâncimea de un metru, au creat aparenţa existenţei respectivului deşeu, care ar fi trebuit eliminat”, arată DIICOT.

Pe al doilea palier au activat reprezentanții legali ai prestatorului. Aceștia au semnat procesul verbal de predare-primire amplasament în care se atesta în fals necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare și valorificare gudroane acide, având în vedere faptul că această materie nu mai există în batalul 18.

„Aceştia au întocmit în fals un număr de 4 facturi fiscale emise de prestator către Rompetrol Rafinare SA şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar prin care se atesta aparenta transportare, în vederea ecologizării, a gudronului acid din batalul 18 prin efectuarea a 920 de curse”, mai precizează anchetatorii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI