12 iun. 2020 | 16:33

Trebuie să știi neapărat asta, dacă stai la bloc. Amenzile sunt usturătoare

Diverse
Trebuie să știi neapărat asta, dacă stai la bloc. Amenzile sunt usturătoare
Trebuie să știi neapărat asta, dacă stai la bloc. Amenzile sunt usturătoare

Toți ne dorim, într-un fel sau altul, să avem un apartament pus la punct, în care să ne fie drag să ne întoarcem după o zi de muncă obositoare, dar asta se face cu costuri mari, dar cel mai important având autorizațiile necesare, mai ales dacă vrem să modificăm ceva în structura acestuia.

Dacă facem modificări importante avem nevoie de o aprobare expresă de la asociația de proprietari

Dacă sunteți un cuplu tânăr mutat într-un apartament care nu prea vă place cum arată, este clar că va trebui să faceți anumite modificări. Dacă mai punem la socoteală că apartamentul cu pricinia nu este prea încăpător, atunci e clar, e nevoie de modificări majore, cum ar fi dărâmarea unor pereți sau, în anumite cazuri, construirea unora noi. Bani mulți, mână de lucru foarte bine pregătită se găsesc, nu ușor, dar se găsesc.

În schimb, după ce trebuie să alergăm mai mult, și asta ne omoară în fiecare zi, sunt hârtiile de aprobare, dacă vorbim de modificările majore menționate anterior. Este important să știți că pentru astfel de lucrări de interior va trebui să aveți o autorizație de construire și de o aprobare expresă de la asociația de proprietari din blocul în care locuiți. O să vă întrebați de ce vă trebuie aceste hârtii? Păi aici intervine legislația autorizațiilor și a asociațiilor, cea de a doua a intrat în vigoare de doar un an, și prezintă câteva noutăți la acest capitol.

Amenzile sunt usturătoare dacă nu aveți actele în regulă

Legea nr. 50/1991 a fost modificată recent ți simplifică semnificativ obținerea autorizației pentru lucrările de modificare a compartimentărilor interioare și de închidere a balcoanelor/logiilor, iar documentele necesare pentru aceste lucrări le regăsiți în rândurile care urmează.

  • memoriu de arhitectură;
  • releveu;
  • propunerea de compartimentare/desfiinţare, pentru lucările ce vizează compartimentarea interioară; propunerea de închidere a balcoanelor/logiilor, pentru lucrările aferente acestora;
  • avizul proiectantului iniţial sau, după caz, expertiză tehnică pentru unitatea locativă/spaţiul aflat în proprietatea solicitantului indiferent de funcţiune.

Noua lege a asociațiilor, și anume Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, aduce și ea anumite modificări, astfel că asociația trebuie înștiințată de lucrările de modificare despre care aminteam mai sus și pentru care aveți nevoie de o autorizație de construire/desființare.

Trebuie să știi neapărat asta, dacă stai la bloc. Amenzile sunt usturătoare

Trebuie să știi neapărat asta, dacă stai la bloc. Amenzile sunt usturătoare

În cazul primeli legi, dacă vă apucați de modificări fără a avea actele prevăzute în lege, sunteți pasibili de amenzi cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei, iar în cazul celei de-a doua legi, se specifică faptul că aveți obligativitatea de a comunica asociației și organului fiscal local orice schimbare a suprafeței construite sau utile, în cel mult 30 de zile de la încheierea lucrărilor.

Dacă nu faceți acest demers veți plăti o amendă cuprinsă între 200 la 1.000 de lei. Dacă pe perioada remodelării puneți în pericol integritatea structurală a condomniului sau a altor apartamente, cu tot ce implică acest aspect, riscați o altă amendă, cuprinsă între 500 și 3.000 de lei.

Așa că, mare atenție la ce vă înhămați și, sfatul nostru clar, luați-vă toate autorizațiile, permisele și aprobările de rigoare, altfel riscați ca banii pe care ar fi trebuit să-i băgați în noul apartament, să-i dați pentru amenzi. Baftă la remodelare!

Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Era cunoscută în toată România. A ajuns într-o stare jalnică
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
România a pierdut cel mai mare cântăreț de muzică populară. Va rămâne în sufletul tuturor
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
S-A AFLAT cu cât se INDEXEAZĂ pensiile în ianuarie. DEZVĂLUIREA șefului Casei de Pensii
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro