20 feb. 2024 | 15:16

Tranzacție colosală de 35 de miliarde de dolari. Gigantul american și-a cumpărat rivalul

Economic
Tranzacție colosală de 35 de miliarde de dolari. Gigantul american și-a cumpărat rivalul

Piața americană bancară este pe punctul unei tranzacții de peste 35 de miliarde de dolari. Vorbim despre Capital One, gigantul american care și-a cumpărat rivalul, și anume Discover Financial Services.

Gigantul american Capital One Financial cumpără Discover Financial Services pentru 35 de miliarde de dolari

Acest acord va reuni doi dintre cei mai mari creditori și emitenți de carduri de credit din SUA. Acționarii Discover Financial vor primi acțiuni Capital One evaluate la aproape 140 de dolari, potrivit unui comunicat de presă emis luni de companii. Acțiunile Discover au închis vineri ședința de tranzacționare la 110,49 dolari.

Vezi și: Gigantul  care intră în afaceri cu proprietarii Dedeman. Se întâmplă chiar acum în București

Capital One, cu sediul în Virginia, era a 12-a cea mai mare bancă din SUA în trimestrul al treilea, cu active totale de 471,4 miliarde de dolari și depozite de 346 miliarde de dolari, potrivit S&P Global. Discover, cu sediul în Illinois, era a 33-a cea mai mare, cu active de 143,4 miliarde de dolari și depozite de 104 miliarde de dolari.

Tranzacție colosală de 35 de miliarde de dolari. Gigantul american și-a cumpărat rivalul

Ambele companii au beneficiat de pe urma creșterii utilizării cardurilor de credit de către americani. În al patrulea trimestru al anului 2023, americanii dețineau 1.130 de miliarde de dolari pe cardurile de credit, iar soldurile agregate ale datoriilor gospodăriilor au crescut cu 212 miliarde de dolari, în creștere cu 1,2%, potrivit celor mai recente date ale Rezervei Federale din New York.

Cei doi creditori au fost nevoiți să își majoreze rezervele

Pe măsură ce își măresc soldurile cardurilor, consumatorii plătesc, de asemenea, rate ale dobânzii mai mari. Rata medie a dobânzii la un card de credit bancar este de aproximativ 21,5%, cea mai ridicată rată de când Rezerva Federală a început să urmărească aceste date în 1994.

Vezi și: Gigantul care mai deschide două restaurante în România: ‘Suntem impresionați de entuziasm’

În același timp, cei doi creditori au fost nevoiți să își majoreze rezervele în fața posibilității de creștere a neplății de către debitori. După ce s-au luptat cu inflația timp de mai bine de doi ani, mulți americani cu venituri mici și medii și-au epuizat economiile și își măresc din ce în ce mai mult soldurile cardurilor de credit și contractează împrumuturi personale.

Gigantul american Discover Financial Services a fost supus unui control sporit

Discover a fost supusă unui control sporit din partea autorităților de reglementare. În vara anului trecut, compania a dezvăluit că, începând cu jumătatea anului 2007, a clasificat în mod incorect anumite conturi de carduri în cele mai înalte niveluri de tarifare pentru comercianți.

Vezi și: Gigantul american care a intrat în România! Patronii sunt miliardari, urmează angajări multe în țară?!

De asemenea, compania a primit un ordin de consimțământ din partea Federal Deposit Insurance Corporation privind gestionarea conformității clienților. Analiștii de la Citigroup spun că problemele de reglementare ar fi putut determina vânzarea.

„Suntem surprinși că DFS ar vinde, dar presupunem că provocările sale de reglementare, cum ar fi recentul ordin de consimțământ al FDIC din octombrie și problema clasificării greșite a produselor de card, ar fi putut deschide ușa pentru consiliul de administrație să ia în considerare alternative strategice pe care nu le-ar fi avut în trecut”, au scris analiștii Arren Cyganovich și Kaili Wang într-o notă adresată clienților.

Tranzactie colosală de 35 de miliarde de dolari. Gigantul american si-a cumparat rivalul_1

Clienții Discover au solduri de 102 miliarde de dolari pe cardurile lor de credit, în creștere cu 13% față de anul trecut. Între timp, ratele de debitare și ratele de întârziere de 30 de zile au urcat. Dincolo de creșterea depozitelor bancare și a conturilor de împrumut, achiziția ar oferi Capital One acces la rețeaua de procesare a plăților Discover.

Vezi și: Gigantul din SUA care intră în România. Americanii au pregătit 240 de milioane de euro

Deși mai mică decât giganții din industrie Visa și Mastercard, rețeaua Discover va permite Capital One să obțină venituri din comisioanele percepute pentru fiecare tranzacție comercială care se efectuează în rețea.