Transmit sau nu alimentele coronavirusul? ANSVSA, mesajul pentru toți românii

Transmit sau nu alimentele coronavirusul? ANSVSA, mesajul pentru toți românii
Transmit sau nu alimentele coronavirusul ANSVSA, mesajul pentru toți românii

De teama de a nu contracta noul coronavirus oamenii au ajuns să ia măsuri extreme, chiar și atunci când merg la cumpărături, fie că vorbim de supermarket-uri, fie că vorbim de tarabele din piețe. Întrebarea dacă se poate contracta COVID-19 de la alimente nu ar trebui să ni se pară ciudată în acest context, dar oficialii ANSVSA vin să elucideze cazul.

Transmit sau nu alimentele coronavirusul

ANSVSA a dat publicității un comunicat prin care încearcă să liniștească populația în ceea ce privește acest aspect al actualei pandemii, iar asigurările oficialilor ANSVSA sunt acelea că, să stăm liniștiți deoarece virusul se transmite doar de la om la om, prin respirație și nu prin alimente.

ANSVSA, mesajul pentru toți românii

”Pentru o informare corectă și pentru a limita manifestările nejustificate în rândul populației, precum teama și stările de panică generate de suspiciunea că alimentele de origine animală și nonanimală ar putea constitui o sursă de transmitere pentru coronavirus, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vine în sprijinul consumatorilor cu o serie de lămuriri bazate pe date stiințifice. Astfel, în conformitate cu publicațiile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară(EFSA) și a altor instituții la nivel mondial(FAO, OMS) care monitorizează răspândirea coronavirusului, nu există studii care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului.

Transmit sau nu alimentele coronavirusul? ANSVSA, mesajul pentru toți românii
Transmit sau nu alimentele coronavirusul? ANSVSA, mesajul pentru toți românii

Reglementările legislative europene și naționale în domeniul siguranței alimentelor se aplica la fel ca și până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor și bunelor practici de fabricație și igienă de către operatorii economici din toate etapele de producție, manipulare, transport și comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piață a unor alimente sigure. De asemenea, respectarea cu strictețe de către personalul lucrător din sectorul alimentar, a bunelor practici de igienă personală elimină posibilitatea ca acesta să contamineze produsele alimentare pe care le manipulează sau suprafețele din cadrul unității.

Practicile utilizate pentru comercialiarea alimentelor cum ar fi porționarea, felierea, expunerea spre comercializare, etc. realizate cu respectarea condițiilor de igienă nu costituie un pericol în ceea ce privește posibilitatea de transmitere a coronavirusului. Operatorii din sectorul alimentar și-au stabilit ghiduri de bune practici, iar ANSVSA desfășoară activități de control pentru a verifica modalitatea în care cerințele privind siguranța alimentelor sunt respectate”, se arată în comunicatul instituției.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI