Traian Băsescu trage un semnal de alarmă. ”PSD trebuia lăsat la guvernare!” Avertisment dur

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a afirmat că Guvernul nu trebuia să-și asume bugetul și că a creat astfel un precedent periculos. CCR poate opri acest lucru, crede Băsescu, la fel cum crede și că asumarea bugetului este un abuz de putere. Mai mult decât atât, potrivit fostului președinte, PSD ar fi trebuit să rămână la guvernare și să se descurce cum poate și cu ce a promis.

Traian Băsescu trage un semnal de alarmă

Traian Băsescu a declarat la Realitatea Plus că i-a transmis actualului premier, Ludovic Orban, faptul că se va crea un precedent periculos.

„M-am întâlnit aseară cu Orban într-o pauză la o televiziune si i-am spus că va crea un precedent îngrozitor, dacă Guvernul își va asuma răspunderea pe buget. Precedentul poate fi oprit de CCR. În opinia mea așa cum citesc eu Constituția, asumarea este neconstituțională total, nu exista dubii. Art 138, lit 2 din Constituție spune că: (2) Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului. Este singura lege (legea bugetului) despre care Constituția spune ca Guvernul doar o elaborează, iar Parlamentul poate să o aprobe. Asumarea înseamnă aprobare, iar Guvernul nu poate substitui Parlamentul. ART 65, alin 2 din Constituție scrie că: (2) Camerele îşi desfăşoară lucrările şi în şedinţe comune, potrivit unui regulament adoptat cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, pentru: b) aprobarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat”.

Traian Băsescu: ”Trebuia să lase PSD să se descurce cu ce a promis”

Fostul Președinte al României mai spune, pe de altă parte, că îi înțelege situația dificilă în care se află Ludovic Orban, dar și că PSD trebuia lăsat la guvernare.

„Legat de Orban, eu îi înțeleg situatia dificilă. Mai este un lucru pe care un politician experimentat îl știe, indiferent ce scrie în buget, execuția stă în pixul premierului. Vin la rectificare. Nu, nu e în regulă este un abuz de putere incredibil care va lăsa urme adânci. Pentru ce să te faci de râs că nu respecți Constituția?”, a precizat Băsescu. „Mă uit la buget nu e vina lor. PSD trebuia să stea să pună în aplicare legile pe care PNL trebuie să le pună în aplicare. Au scris în buget un deficit de 3,6, inflație de 3,1 și prognoza de 3,1%. Nu vom avea nicio evoluție pozitivă, este perioadă de stagnare. Trebuia să lase PSD să se descurce cu ce a promis. Guvernul Orban nu are soluții.  Poate să absoarbă 4-5 miliarde de euro din bani europeni.”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI