Traian Băsescu, despre măsurile pe care România nu le ia. „Lumea se mișcă, domnule premier!”

Traian Băsescu, apel către Klaus Iohannis, înainte de a semna decretul pentru prelungirea stării de urgență

Eurodeputatul Traian Băsescu continuă seria postărilor prin care critică activitatea Guvernului. Acesta îi cere premierului Ludovic Orban să garanteze firmelor credite care să le asigure lichidităţi pentru a-și putea continua producția post-criză, dar și resursele financiare pentru lansarea unor programe majore de investiții. Fostul peședinte vorbește despre o sumă de cca. 25-30 de miliarde de Euro, cu o structură puternic orientată spre investiţii.

Băsescu, despre măsurile pe care Guvernul nu le ia

Președintele onorific al PMP a postat pe contul său de Facebook „Episodul 2” din seria problemelor create de pandemia de coronavirus. Acesta vorbește despre necesiatatea unui Plan Marshall la nivel european, care să diminueze efectele devastatoare ale crizei sanitare.

„Un Plan Marshal făcut de Europa, pentru Europa! Episodul 2 – Garanţii de stat. Evenimentele fără precedent au necesitat acțiuni fără precedent, fiind necesare măsuri urgente de flexibilizare a cadrului fiscal european. (….) Începând de luni, 23.03.2020, toate Statele Membre au primit permisiunea de a cheltui cât au nevoie şi cât doresc, REPET, cât au nevoie şi cât doresc peste limita de 3% a deficitului bugetar. Guvernele naționale vor trebui să salveze întreprinderile de la faliment, prin acordarea de sprijin financiar și subvenții”, a scris Traian Băsescu pe rețelele sociale.

Într-o amplă analiză publicată pe pagina sa oficială, eurodeputatul notează că, pentru a sprijini relansarea economică prin Cadrul de Reglementare Temporar sunt reglementate 5 tipuri de ajutor de stat, după cum urmează:

  1. Subvenții directe, avantaje fiscale selective și plăți în avans
  2. Garanții de stat pentru împrumuturile companiilor de la bănci
  3. Împrumuturi publice subvenționate către companii
  4. Garanții pentru băncile care orientează ajutorul de stat către economia reală
  5. Asigurare de credit la export pe termen scurt; oferind detalii amănunțite la fiecare tip de ajutor de stat.

Băsescu oferă exemplele Danemarcei, Italiei, Germaniei, Spaniei, Letoniei, Luxemburgului Portugaliei și Franței, care au obținut aprobarea Comisiei Europene pentru ajutoare de stat.

„Lumea se mişcă domnule premier”

În conformitate cu spusele fostului președinte, este de o importanță crucială ca Guvernul Orban să elaboreze instrucţiuni similare pentru aprobarea dosarului, fără a complica inutil procedurile, astfel încât țara noastră să poată beneficia la rândul ei de oportunitatea creată de Bruxelles.

Băsescu: Domnule premier renunţaţi la „pas cu pas
Băsescu: Domnule premier renunţaţi la „pas cu pas” că-i prea încet pentru vremurile acestea

„Este esenţial ca România să reacţioneze rapid ştiind bine ce vrea”, subliniază acesta.

La finalul analizei, Băsescu îl îndeamnă pe actualul prim-ministru, Ludovic Orban, să renunțe la „pas cu pas”, la „gradual”, şi la „progresiv”, pentru că-i „prea încet pentru vremurile astea”.

Următoarea postare a fostului președinte va fi despre misiunea celor două bănci ale Uniunii Europene: Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Europeană de Investiții (BEI).

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI