Traian Băsescu, amendă usturătoare. Pentru ce a fost taxat fostul președinte

Traian Băsescu, amendă usturătoare. Pentru ce a fost taxat fostul președinte
Politicianul trebuie să scoată din buzunat o sumă mare

Fostul președinte Traian Băsescu a primit o amendă după câteva declarații pe care le-a făcut în spațiul public.

Traian Băsescu, nevoit să achite o amendă usturătoare

Politicianul a fost amendat de Consiliul de Combatere a Discriminării după ce a spus despre maghiari că ar fi „un popor complexat”.

Traian Băsescu este nevoit să plătească 5.000 de lei amendă CNCD pentru discriminare și încălcarea dreptului la demnitate.

Europarlamentarul a vorbit despre maghiari în contextul scandalului muncitorilor din Sri Lanka de la brutăria din Ditrău. El a spus că maghiarii sunt „un popor complexat, iar complexele îi fac să nu mai suporte pe altcineva lângă ei”.

Cel care a sesizat CNCD a fost președintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, considerând că declarațiile fostului șef al statului sunt anti-maghiare.

Brassai Hunor a spus că Traian Băsescu a fost amendat cu 5000 de lei de către CNCD, ca răspuns la sesizarea sa, făcută în februarie 2020.

„Acest caz ar trebui să fie un avertisment pentru toţi cei care consideră că ne pot insulta comunitatea.

Ca lideri ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi ca maghiari din Transilvania, ne asumăm responsabilitatea pentru comunitatea noastră şi vom fi vigilenţi cu privire la declaraţiile care pot instiga comunităţile.

Prin această decizie a CNCD dorim să transmitem şi un mesaj tuturor politicienilor că nu vom tolera atitudini anti-maghiare şi provocări (…)

Trebuie să luăm măsuri de fiecare dată când experimentăm aceste aspecte şi, prin toate mijloacele care le avem la dispoziţie, să împiedicăm politicienii români să creeze tensiuni între majoritate şi minoritate, stigmatizând comunitatea noastră”, a declarat Brassai Hunor.

Declarațiile pentru care fostul președinte a fost amendat

Traian Băsescu a afirmat, anul, trecut că partidul condus de Kelemen Hunor, UDMR, este vinvoat moral pentru scandalul de la Ditrău.

“Ungurii, în general, sunt un popor complexat, iar complexele îi fac să nu suporte pe altcineva lângă ei.

Iar ceea ce s-a întâmplat la Ditrău nu este rezultatul nici al presei finanţate de Viktor Orban, nici al Fidesz-ului (partid politic parlamentar de centru-dreapta din Ungaria, n.r.), nici al Jobbik-ului (partid politic de dreaptă sau extremă dreapta din Ungaria, n.r.), ci este rezultatul politicii UDMR.

Vreau să vă fie foarte clar, tratamentul pe care l-aţi văzut la cei doi srilankezi (hăituiţi de comunitatea locală în frunte cu preotul – n.r.) este tratamentul care se aplică românilor de către minoritarii maghiari din administraţie.

Deci, acelaşi tratament se aplică românilor. Iar radicalizarea populaţiei a fost stimulată de când la conducere UDMR-ului a venit Kelemen Hunor, care este un antiromân convins”, a precizat Băsescu la acea vreme.