Tragedie într-un centru de plasament din Constanța. Două copile s-au aruncat de la geamul camerei în care locuiau. Descoperirea tristă făcută de autorități

Tragedie într-un centru de plasament din Constanța. Două copile s-au aruncat de la geamul camerei în care locuiau. Descoperirea tristă făcută de autorități
Două fete dintr-un centru de plsament s-au aruncat de la geam

Momente de groază într-un centru de plasament din Constanța, acolo unde două fete, în vârstă de 14 ani, au căzut de la etajul 1 al clădirii în care se aflau. La fața locului a sosit un echipaj medical care a preluat cele două victime.

Ce s-a întâmplat cu cele două copile

Viața într-un centru de plasament nu este visul niciunui copil, iar repercursiunile acestui mediu se văd pe toată durata vieții unui adult crescut în astfel de locuri. În ciuda faptului că există angajați inimoși care încearcă să înlocuiască absența părinților, copiii de aici cresc cu traume și suferințe care îi vor urmări toată viața.

În urmă cu cinci zile, două copile de 14 ani au încercat să fugă dintr-un centru de plasament, aruncându-se pe geamul din camera unde își duceau traiul. Potrivit primelor informații, fetele au intrat cu viteză în cameră, sărind rapid pe geam. Din fericire, acestea au supraviețuit și s-au ridicat pe picioarele lor, însă nu după mult timp, medicii au intervenit de urgență pentru a le oferi ajutor de specialitate.

„Se pare că fata se afla la un etaj superior al clădirii, ar fi coborât scările în fugă și ar fi intrat într-o cameră de la etajul I, de unde ar fi sărit pe geam. S-au ridicat singure, personalul centrului de plasament a sunat imediat la numărul unic de urgență 112, timp în care li s-au acordat primele îngrijiri în cabinetul medical al centrului. Doi asistenți medicali ce deservesc centrul de plasament respectiv le-au însoțit.

Ținem în permanență legătura cu medicii care au grijă de ele și, în continuare, se fac investigații aprofundate și li se administrează tratamentul necesar“, au transmis reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.

Poliția investighează cazul

După evenimentul nefericit a fost demarată o anchetă pentru a se descoperi cauza exacta pentru care fetele ar fi dorit să fugă din centru. Potrivit Direcției Generale a Protecției Copilului, tinerii din centru de plasament pot părăsi încinta clădirii în anumite condiții, nefiind nevoie să recurgă la gesturi de sinucidere.

„Dorim să precizăm că beneficiarii sistemului de protecție nu sunt ținuți închiși în aceste centre. Pot pleca oricând doresc, însă există anumite condiții, bineînțeles, printre care: trebuie să aibă bilet de voie, să spună unde, cu cine pleacă și la ce oră se reîntorc în centru“, potrivit DGASPC.

Potrivit Secției 4 de Poliție, în acest moment se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Pe de altă parte, avocata familiei uneia dintre copile îi acuză pe angajații centrului de plasament pentru neglijență, aceștia neanunțând nici familia cu privire la cele petrecute.

,,Părinții nu au aflat nimic, a sunat copilul de pe numărul unei asistente să îi anunțe că a căzut de la etajul unu și că și-a fracturat o vertebră, vrând să o salveze pe o altă prietenă care a căzut înaintea ei, cealaltă căzând și și-a rupt trei vertebre și un picior”, a explicat Amel Mocanu-Tarabih, avocata familiei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI