Tragedie în stațiunea Parâng. Turist, mort după ce a căzut din telescaun. Ce greșeală ar fi făcut bărbatul

Tragedie în stațiunea Parâng. Turist, mort după ce a căzut din telescaun. Ce greșeală ar fi făcut bărbatul
Turist, mort după ce a căzut din telescaun

Tragediile se țin lanț în perioada verii, astfel că tot mai multe accidente pun stăpânire pe stațiunile montane din țara noastră. În urmă cu câteva ore, un turist s-a prăbușit din telescaunul în care se afla, fiind preluat de medici în stare extrem de gravă.

Ce s-a întâmplat cu turistul

Un bărbat de 65 de ani a murit duminică noapte după ce a căzut din telescaun, cu câteva secunde înainte de a ajunge la o stație intermediară. Bărbatul se urcase în mijlocul de transport pe cablu care urma să-l ducă în Parâng, dorind să participe cel mai probabil la evenimentul Nedeia Troiţei.

Potrivit martorilor, bărbatul s-ar fi suit sub influența băuturilor alcoolice, lucru care l-a determinat să acționeze greșit atunci când se afla în telescaun, ridicând bara de protecție mai devreme cu câteva secunde decât ar fi trebuit. Din acest motiv, bărbatul s-a dezechilibrat și s-a prăbușit în gol, de la câțiva metri înălțime, moment în care a suferit traumatisme grave la cap și picioare.

La fața locului au intervenit de urgență salvamontiștii, care i-au acordat primul ajutor, iar ulterior a fost transportat la Spitalul de Urgenţă din Petroşani. La scurt timp, medicii de acolo au declarat decesul, acesta nerăspunzând la manevrele de resuscitare. În urma accidentului, polițiștii au demarat o anchetă pentru a afla cauzele exacte ale tragediei.

Misiune dificilă în Munții Făgăraș

Un alt grav accident a avut loc în urmă cu două zile, în Munții Făgăraș, acolo unde medicii și salvamontiștii au intervenit pentru a salva doi turiști blocați în Munții Făgăraș, după ce au căzut în zona Peretele Lespezi.

Din păcate, la sosirea salvatorilor, doar unul dintre turiști se mai afla în viață, acesta fiind transportat de urgență la spital cu un elicopter SMURD. Potrivit celor de la Salvamont, cei doi turiști nu erau echipați corespunzător pentru traseul pe care l-au parcurs, însă aceștia nu au exclus ca odată cu lăsarea nopții, cei doi să se fi abătut de la traseul oficial, coborând pe un drum periculos.

„Apelul a venit în jurul orei 11 noaptea, am adus turistul în viață în refugiul Călțuni la 2:40. Colegii au înnoptat în refugiul montan, iar în cursul dimineții cu IGAV am evacut victima în viață și persoana decedată.

Zona e extrem de periculoasă, nu e traseu turistic omologat. Traseul turistic e doar spre Vârful Lespezi, coborârea spre Lacul Călțuni nu se face pe acea rută, acolo e un perete vertical.

Le recomandăm să fie echipați conform gradului lor de pregătire și să își planifice tura conform pregătirilor fizice, dar și a celui mai slab din grup”, a explicat Dan Popescu, șeful Serviciului Salvamont Sibiu, potrivit Digi24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI