Un naufragiu în Marea Mediterană a curmat viața a cel puțin două persoane, în timp ce alte douazeci de persoane sunt date dispărute, a anunțat ONG-ul german ResQship pentru AFP. Din fericire, alte 22 de persaoane au fost salvate de nava ONG-ului și debarcate pe insula italiană, Lampedusa.
Potrivit ONG-ului german ResQship, tragedia a avut loc după scufundarea bărcii în care se aflau mai multe persoane, venite în special din Coasta de Fildeş, Mali şi Camerun.
În total, la bordul ambarcațiunii care a părăsit Sfax, Tunisia, se aflau aproximativ patruzeci de migranţi, a informat Stefen Seyfert, responsabil ResQship.
„Am făcut tot ce am putut pentru a salva mai mulţi oameni, dar nu am reuşit”, a adăugat el, lăudând „buna cooperare” cu paza de coastă italiană.
Din fericire, Nadir, nava ONG-ului, a reușit să salveze 22 de persoane, printre supravieţuitori aflându-se și nouă femei. Acestea au fost debarcate duminică după-amiază pe insula italiană Lampedusa, a precizat Stefen Seyfert, unul dintre responsabilii ResQship.
Potrivit presei din Italia, alte 18 persoane au dispărut pe mare. Pentru a se urca la bordul ambarcațiunii, victimele au plătit 3.000 de dinari tunisieni (aproximativ 900 de euro).
Printre persoanele date dispărute, autoritățile italiene au anunțat că o femeie însărcinată a fost salvată, în timp ce alți doi bărbați au fost găsiți morți.
Din păcate, acest accident este cel mai recent din seria tragediilor petrecute pe Marea Mediterană, astfel că, în decursul ultimelor săptămâni, zeci de migranți care încercau să traverseze din Africa pe Insula Lampedusa, cel mai apropiat teritoriu italian de coastele Africii, au murit înecați sau au fost salvați de la bordul propriilor ambarcaţiuni sau al vedetelor pazei de coastă italiene.
Guvernul de la Roma a denunțat în numeroase rânduri creșterea numărului de migranți pe teritoriul său. Potrivit informațiilor transmise de Mnisterul de Interne Italian, peste 14.000 de migranţi au debarcat în țară de la începutul anului, faţă de puţin peste 5.300 în aceeaşi perioadă a anului trecut şi 4.300 în 2021.
De asemenea, anul 2021 a fost marcat de imaginea unei bărci de pescuit, care transporta cel mai mare număr de migranți, respectiv 500. La acel moment, primarul Lampedusei, Totó Martello, a cerut crearea de „coridoare umanitare” pentru migranţii care încearcă să ajungă în UE şi elaborarea unui pact european privind migraţia şi azilul axat pe „primirea şi integrarea” migranţilor.