26 dec. 2022 | 08:00

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun. Ce nu este bine să faci sub nicio formă pe 26 decembrie

Știri generale
Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun. Ce nu este bine să faci sub nicio formă pe 26 decembrie

Crăciunul sau Nașterea Domnului este una din cele mai importante sărbători ale creștinilor ortodocși. Este sărbătorită în fiecare an, pe data de 25 decembrie. Este marcată cu cruce roșie și ține timp de trei zile. Legat de această sărbătoare există numeroase tradiții și obiceiuri. Unele dintre ele fac referire și la a doua zi de Crăciun. Iată așadar care sunt cele mai răspândite tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun.

Soboroul Maicii Domnul celebrat pe 26 decembrie

Soborul Maicii Domnul este ceea ce creștinii sărbătoresc în a doua zi de Crăciun. Creștinii ortodocși care doresc să aibă noroc în anul care vine, respectă cu sfințenie tradițiile și obiceiurile care se referă la această zi.

Există o serie de tradiții și obiceiuri legate de a doua zi de Crăciun. Potrivit acestora, nașii trebuie să își viziteze finii, pentru a avea parte de noroc în anul 2023.

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun

Tot în această zi, potrivit datinilor, și rudele mai îndepărtate, dar și cele prin alianță, se vor aduna pentru a petrece împreună, momente liniștite și frumoase.

Rudele care nu sunt aproape vor primi mesaje și felicitări de Crăciun. Chiar dacă de cele mai multe ori, cu voia sau fără voia noastră avem tendința să înjurăm, să bârfim sau sau uneltim, în această zi aceste lucruri sunt interzise, dacă nu vrem să avem parte de pierderi.

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun

A doua zi de Crăciun – tradiții și obiceiuri

Datini în a doua zi de Crăciun

În această zi nu trebuie să muncești, deoarece, pe parcursul anului următor nu vei mai avea nici o zi liberă pe parcursul întregului an următor. Deoarece din bătrâni se spune că apa va fi folosită pentru vindecarea rănilor, gospodinele trebuie să evite spălatul rufelor. Nu se toarce și nu se coase în casele în care există fete nemăritate, deoarece acestea vor rămâne singure tot restul vieții.

În semn de bucurie și recunoștință față de tinerețe, la sate, pe data de 26 decembrie, fetele și flăcăii joacă. Potrivit spuselor, vor fi aprige și sănătoase, pe tot parcursul anului următor, persoanele care dansează în a doua zi de Crăciun, când se sărbătorește Soborul Maicii Domnului.

Alte tradiții și obiceiuri în ziua de 26 decembrie

Conform tradițiilor și obiceiurilor, în unele zone din ară, pe data de 26 decembrie se merge cu colacii la nași. Există anumite lucruri pe care trebuie să le cuprindă ,,colacul”. Iată care sunt acestea:

  • șapte pâini
  • două sticle cu ţuică
  • trei sticle de vin
  • un cocoş
  • trei pui
  • o coastă de porc
  • şapte cârnați trandafiri
  • alte mărunţişuri.

Odată ajunși la locuința nașilor, finul sărută de trei ori mâna nașei. Pe naș îl îmbrățișează, adresându-i următoarele cuvinte: „De la noi puțin, de la Dumnezeu mult”.

Ce să faci și ce să nu faci de Soborul Maicii Domnului

Sărbătoarea Crăciunului sau Nașterea Domnului este o sărbătoare a familiei, după cu afirma și părintele Vasile Ioana, potrivit paragrafului de mai jos:

„Hristos să fie în noi, să se nască în noi. S-a născut într-o peșteră smerită ca să ne arate că se poate naște în fiecare inimă. Dacă s-ar fi născut într-un palat, am fi avut toți complexul acesta: băi, Iisus este doar pentru unii mari. Iisus s-a născut într-o peșteră, într-o margine de sat, în smerenie ca să ne arate că El poate să vină în orice inimă. (…) El se naște în fiecare inimă și uite bucuria pe care o trăim noi în seara de Crăciun este, de fapt, Nașterea Lui în noi.

Pentru că în cei care s-au împărtășit dimineață la Liturghie s-a născut Hristos în ei și tot postul ăsta am curățat peștera și acum simțim o mare bucurie. Pentru că Dumnezeu face ospăț mare de bucurie. Pentru acest moment unic în care îngerii cântau Slavă lui Dumnezeu, păstorii îmbrăcați în haine tradiționale și se bucurau de Nașterea lui Iisus. (…) Veneau toți cu darul la Iisus ca la Împăratul Inimilor. Nu împărat politic, nu împărat a zonei sociale, ci împărat al inimii care a adus pe lume iubirea, iertarea și pacea. Ce dar mare este acesta, să iubești! Și ce poate să fie mai frumos decât să iubești în familie, pentru că această sărbătoare este supranumită și sărbătoarea familiei”.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Refuzul calmantelor ar putea deveni amintire. Terapia durerii, drept al pacienților români
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima zi
Capital.ro
"Este anormal ce se întâmplă”. Amenda primită de o pensionară din Braşov pentru că a plantat flori în grădina din faţa blocului
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
MODIFICARE în CODUL MUNCII! Se adaugă VECHIME la PENSIE
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro