08 mart. 2024 | 13:00

Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici 2024. De ce se beau 44 de pahare de vin

Diverse
Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici 2024. De ce se beau 44 de pahare de vin
Ce să nu faci în această zi

Pe data de 9 martie sunt prăznuiți Sfinții 40 de mucenici din Sevastia, un grup de soldați romani din Legiunea a XII-a Fulminata, care a fost martirizat din cauza credinței creștine. Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici 2024 – această sărbătoare coincide cu Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților, ziua când oamenii obișnuiesc să dea de pomană în amintirea rudelor și apropiaților care au trecut în neființă.

Legenda celor 40 de mucenici

Legenda celor 40 de mucenici din Sevastia se desfășoară în secolul al IV-lea, în timpul domniei lui Liciniu (308-324), când creștinii erau adesea persecutați pentru credința lor. 

În cetatea Sevastia, guvernată de un general numit Agricolae, care era ostil creștinilor, 40 de soldați creștini refuză să aducă jertfe zeilor romani. 

În fruntea lor se află Chirion, Candid și Domos, trei soldați viteji, binecunoscuți pentru abilitățile lor în războaie. După ce sunt închiși timp de opt zile, sunt scoși la judecată și condamnați să fie bătuți cu pietre. 

Cu toate acestea, pietrele se întorc împotriva celor care le aruncă, din voia Domnului. Mai târziu, sunt aruncați într-un lac înghețat, dar unul dintre ei iese și moare pe loc, iar un alt soldat, Aglaie, se alătură credinței lor.

 În ciuda chinurilor cumplite, cei 40 de mucenici rămân statornici în credința lor. Pentru a nu rămâne nimic din trupurile lor, Agricolae ordonă ca acestea să fie arse, iar oasele să fie aruncate într-un râu. 

Cu toate acestea, episcopul Petru și alți creștini adună oasele sfinte, care străluceau, și le păstrează cu evlavie. Astfel, moaștele celor 40 de mucenici din Sevastia sunt venerabile în multe locuri ale lumii și chiar în România, în câteva biserici ortodoxe.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici 2024

Pe 9 martie, în ziua sărbătorii celor 40 de Mucenici, se desfășoară numeroase ritualuri care au rădăcini adânci în tradițiile antice ale Anului Nou agrar, sărbătorit la începutul primăverii. Această zi marchează, conform calendarului vechi, o tranziție importantă între zilele reci ale Dochiei și zilele calde ale Moșilor.

Pe lângă sărbătoarea creștină a celor 40 de Mucenici din Sevastia, această zi coincide și cu două alte sărbători precreștine legate de înnoirea sezonieră a timpului. Una dintre acestea este ultima zi a Babei Dochia, când legenda spune că aceasta moare și se transformă în stana de piatră, simbolizând trecerea de la iarnă la primăvară. 

Cealaltă sărbătoare este prima zi a Moșilor, când strămoșii jertfiți sunt omagiați și transformați în cenușă pe rugul funerar pentru credința lor.

Tradițiile din ziua de Mucenici creează un scenariu ritual specific : pregătirea mucenicilor; consumul ritualic de vin, se spune că este bine să bei în această zi 40 sau 44 de pahare; deschiderea mormintelor și a porților Raiului; aprinderea focurilor de Mucenici în curți și grădini și altele.

Tot pe 9 martie, în ziua celor 40 de Mucenici, era momentul favorabil pentru a vedea cum va fi vremea și pentru aflarea norocului în noul an prin prepararea turtei de Mucenici. De asemenea, se credea că acum se prindeau cu ușurință vrăjile și farmecele, iar tăierea primelor corzi de viță-de-vie aducea un rod bogat.

Un obicei străvechi care persistă și în prezent este cel al consumului a 40 sau 44 de pahare de vin. Tradiția creștină vorbește despre cei 40 de Mucenici, în timp ce tradiția geto-dacică amintește de cei 44 de strămoși, numărul de zile dintre 9 martie și 23 aprilie, data sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

În această zi nu se fac treburi în casă, nu se face curățenie și nici nu se spală în această zi de sărbătoare.

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Județul cu cea mai scumpă apă potabilă din România: metrul cub costă peste 10 lei, fără TVA. Unde e cel mai mic preț
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
Umilință uriașă pentru Putin. Ipostazele în care a fost pus
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Victorie pentru Călin Georgescu. Anunț despre alegerile prezidențiale din 2025
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PENSIILE. ANUNȚ de ULTIMĂ oră al CASEI DE PENSII pentru toți seniorii
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro