08 mart. 2024 | 13:00

Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici 2024. De ce se beau 44 de pahare de vin

Diverse
Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici 2024. De ce se beau 44 de pahare de vin
Ce să nu faci în această zi

Pe data de 9 martie sunt prăznuiți Sfinții 40 de mucenici din Sevastia, un grup de soldați romani din Legiunea a XII-a Fulminata, care a fost martirizat din cauza credinței creștine. Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici 2024 – această sărbătoare coincide cu Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților, ziua când oamenii obișnuiesc să dea de pomană în amintirea rudelor și apropiaților care au trecut în neființă.

Legenda celor 40 de mucenici

Legenda celor 40 de mucenici din Sevastia se desfășoară în secolul al IV-lea, în timpul domniei lui Liciniu (308-324), când creștinii erau adesea persecutați pentru credința lor. 

În cetatea Sevastia, guvernată de un general numit Agricolae, care era ostil creștinilor, 40 de soldați creștini refuză să aducă jertfe zeilor romani. 

În fruntea lor se află Chirion, Candid și Domos, trei soldați viteji, binecunoscuți pentru abilitățile lor în războaie. După ce sunt închiși timp de opt zile, sunt scoși la judecată și condamnați să fie bătuți cu pietre. 

Cu toate acestea, pietrele se întorc împotriva celor care le aruncă, din voia Domnului. Mai târziu, sunt aruncați într-un lac înghețat, dar unul dintre ei iese și moare pe loc, iar un alt soldat, Aglaie, se alătură credinței lor.

 În ciuda chinurilor cumplite, cei 40 de mucenici rămân statornici în credința lor. Pentru a nu rămâne nimic din trupurile lor, Agricolae ordonă ca acestea să fie arse, iar oasele să fie aruncate într-un râu. 

Cu toate acestea, episcopul Petru și alți creștini adună oasele sfinte, care străluceau, și le păstrează cu evlavie. Astfel, moaștele celor 40 de mucenici din Sevastia sunt venerabile în multe locuri ale lumii și chiar în România, în câteva biserici ortodoxe.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici 2024

Pe 9 martie, în ziua sărbătorii celor 40 de Mucenici, se desfășoară numeroase ritualuri care au rădăcini adânci în tradițiile antice ale Anului Nou agrar, sărbătorit la începutul primăverii. Această zi marchează, conform calendarului vechi, o tranziție importantă între zilele reci ale Dochiei și zilele calde ale Moșilor.

Pe lângă sărbătoarea creștină a celor 40 de Mucenici din Sevastia, această zi coincide și cu două alte sărbători precreștine legate de înnoirea sezonieră a timpului. Una dintre acestea este ultima zi a Babei Dochia, când legenda spune că aceasta moare și se transformă în stana de piatră, simbolizând trecerea de la iarnă la primăvară. 

Cealaltă sărbătoare este prima zi a Moșilor, când strămoșii jertfiți sunt omagiați și transformați în cenușă pe rugul funerar pentru credința lor.

Tradițiile din ziua de Mucenici creează un scenariu ritual specific : pregătirea mucenicilor; consumul ritualic de vin, se spune că este bine să bei în această zi 40 sau 44 de pahare; deschiderea mormintelor și a porților Raiului; aprinderea focurilor de Mucenici în curți și grădini și altele.

Tot pe 9 martie, în ziua celor 40 de Mucenici, era momentul favorabil pentru a vedea cum va fi vremea și pentru aflarea norocului în noul an prin prepararea turtei de Mucenici. De asemenea, se credea că acum se prindeau cu ușurință vrăjile și farmecele, iar tăierea primelor corzi de viță-de-vie aducea un rod bogat.

Un obicei străvechi care persistă și în prezent este cel al consumului a 40 sau 44 de pahare de vin. Tradiția creștină vorbește despre cei 40 de Mucenici, în timp ce tradiția geto-dacică amintește de cei 44 de strămoși, numărul de zile dintre 9 martie și 23 aprilie, data sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

În această zi nu se fac treburi în casă, nu se face curățenie și nici nu se spală în această zi de sărbătoare.

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro