Tradiții și obiceiuri de sfântul Spiridon. 3 lucruri pe care nu ai voie să le faci azi!

Tradiții și obiceiuri de sfântul Spiridon. 3 lucruri pe care nu ai voie să le faci azi!
3 lucruri pe care nu ai voie să le faci de Sfântul Spiridon conform tradiției

Sfântul Spiridon este prăznuit în fiecare an pe 12 decembrie, în calendarul creștin ortodox și cel greco-catolic. Sf Spiridon este considerat făcătorul de minuni, iar ziua în care este prăznuit abundă în tradiții și superstiții.

3 lucruri pe care nu ai voie să le faci de Sfântul Spiridon conform tradiției

Sfântul Spiridon al Trimitundei este considerat unul dintre marii făcători de minuni ai panteonului creștin. Iată ce nu trebuie să faci în această zi.

Sf Spiridon este considerat patronul spiritual al cizmarilor, al cojocarilor și al oierilor, aceștia îl cinstesc cu petreceri și voie bună, și mare vindecător. Multe spitale și biserici îi poartă numele. La București, la Biserica Sfântul Spiridon Vechi s-au înfăptuit minuni din partea sfântului grabnic ajutător. Sfântului Spiridon i se închină slujbe, cu scoaterea moaştelor, care sunt plimbate, de obicei, în poziție verticală.

Icoană cu Sfântul Spiridon
Conform tradițiilor și obiceiurilor, care sunt cele 3 lucruri pe care nu ai voie să le faci de Sfântul Spiridon.

Sfântul Spiridon, tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci pe 12 decembrie

În ziua de Sf Spirion, 12 decembrie, nu este voie să:
  • se consume băuturi alcoolice în exces,
  • nu se fac munci în gospodărie pentru ca familia să fie sănătoasă și bogată (nu se spală sau coase, nu se face curățenie)
  • bărbații nu înjugă vitele deoarece e rost de pagubă mare și boli.

Tot în această zi familia în care există o femeie însărcinată trebuie să se roage sfântului să alunge boala ca atunci când îi va veni sorocul să nască aceasta să nu aducă pe lume copii cu două capete sau alte malformații. Sf Spiridon este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox al lunii decembrie. În această zi este dezlegare la ulei.

Povestea Sfântului Spiridon

Potrivit scrierilor religioase, Sfântul Spiridon s-a născut în anul 270, în Cipru. În perioada în care era împărat Constantin cel Mare. A fost păstor şi a rămas văduv de tânăr. A ales calea credinței și s-a călugărit. Sfântul Spiridon a fost arestat și exilat în vremea împăratului Maximian.

A reușit să convertească la ortodoxism un mare filozof al vremii. L-a cunoscut și pe Sfântul Nicolae, cel cu care a legat o strânsă prietenie. A murit în Cipru, în anul 348, și a fost înhumat în Biserica Sfinţilor Apostoli din Trimitunda. Racla cu moaștele sale a fost mutată la Constantinopol, de unde, în 1453, a fost dusă în Serbia. Sfintele moaște au fost aduse, apoi, de către un preot grec, în insul Corfu, din Grecia, unde se află și azi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI