29 nov. 2022 | 12:10

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022. Ce trebuie să mănânce fetele nemăritate pe 30 noiembrie

Diverse
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022. Ce trebuie să mănânce fetele nemăritate pe 30 noiembrie
Tradiții si obiceiuri de Sfântul Andrei

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022. Data de 30 noiembrie este una foarte importantă pentru Biserica Ortodoxă și credincioși. Atunci este prăznuit Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României. Ziua Sfântului este considerată de mulți echivalentul Halloween-ului, fiind marcată de mai multe tradiții și obiceiuri.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022

Noaptea Sfântului Andrei are o conotație mistică aparte în cultura populară românească. Este marcată de multe tradiții și obiceiuri și reprezintă, în același timp, un moment de frică și bucurie.

Tradiția spune că pe data de 30 noiembrie se deschid porțile Iadului, iar strigoii și celelalte spirite rele ies în lume și îi bântuie pe cei de pe pământ. Etnologul Ion Ghinoiu a explicat în Dicționarul de Mitologie română că, în această zi, practicile populare sunt păgâne și se trag de la asocierea Sfântului Andrei cu o divinitate dacică, Sântandrei.

Această zeitate era sărbătorită în prima zi a anului nou dacic, moment care coincide cu sfârșitul lunii noiembrie. Se spune că, în această noapte, se deschid mormintele și se întorc spiritele animalelor. De asemenea, se spune că este un moment bun pentru a face vrăji.

Citește și Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei și ce este bine să faci cu el de Revelion

Această noaptea mai este asociată în tradiția românească cu momentul în care strigoii ies din pământ pentru a se întâlni în locuri tainice, acolo unde se luptă între ei pentru a-și alege conducătorul. Când ajung pe pământ, beau laptele vacilor, sângele animalelor și mănâncă inimile oamenilor.

Pentru a se proteja de aceste spirite rele, oamenii pun usturoi la geamuri, uși și toate locurile prin care spiritele ar putea intra în casă. Totodată, nu doar locuințele trebuie să fie protejate de usturoi, ci și grajdurile și alte încăperi în care se află animalele.

Fetele își află ursitul de Sfântul Andrei dacă își pun busuioc sub pernă

Este o tradiție mai cunoscută în Maramureș. Fetele abia așteaptă seara de Sfântul Andrei pentru a afla cine la va fi soț. Cu toate acestea, tinerele trebuie să parcurgă un ritual tradițional foarte vechi, atât de vechi încât specialiștii în folclor nu au stabilit vechimea acestuia.

Pentru a afla cine le va fi soț, fetele apelează la turta din aluat foarte sărat. Jumătate de aceasta se mănâncă înainte de culcare pentru a le fi sete, iar cealaltă jumătate este pusă într-un prosop sub pernă până dimineață.

Fetele ar trebuie să-și viseze ursitul când le aduce o cană cu apă. Dacă viitorul soț refuză să apară în vis cu apă de băut, atunci tânăra va trebui să mai aștepte. De asemenea, visul în care tânărul vine să-i aducă apă de băut tinerei va fi visat doar dacă măritișul va avea loc în perioada ce urmează postului.

Vezi și Cine a fost, de fapt, Sfântul Andrei și ce legătură a avut de-a lungul istoriei cu România

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2022. Punerea grâului la încolțit

Una dintre cele mai cunoscute și respectate tradiții de Sfântul Andrei este punerea grâului la încolțit. Grâul este considerat un simbol la prosperității și belșugului. De asemenea, grâul este văzut ca și o sursă a vieții, deoarece din el se face pâinea, mâncare de bază.

Conform tradiției, grâul se pune la încolțit în prima oră a zilei Sfântului Andrei. Ar trebui ca pe data de 29 noiembrie să așteptați miezul nopții, iar atunci când ceasul se face 12 să începeți procedeul.

Vezi și Ce este interzis să faci de Sfântul Andrei. Nu ai voie sub nicio formă

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor pun grâul la încolțit seara, pe 30 noiembrie, atunci când toată familia se adună. Tradiția spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă propriul castron cu grâu.