Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. E mare păcat dacă faci asta azi

de: Dana Cazacu
15 08. 2019

Sfânta Maria Mare sau sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită pe 15 august. Sfânta Maria este una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului. În această zi sărbătorim moartea, îngroparea Maicii Domnului și mutarea ei la cer.

În popor, Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se mai numește și Sântămăria sau Uspenia. Ce este păcat să faci în această zi și ce tradiții și obiceiuri au oamenii legate de această sărbătoare?

Ce nu e bine să faci de Sfânta Maria. Tradiții și obiceiuri

În dimineața sărbătorii, tradiția spune că femeile creștine trebuie să meargă la biserică având mâncare aleasă și fructe din noua recoltă, de regulă, struguri și prune care, după ce sunt binecuvântate de preot, se împart participanților la slujbă în amintirea celor care nu mai sunt.

De asemenea, dis de dimineată, femeile culeg flori pe care le duc la biserică și le pun la icoane.

Tot în această zi de sărbătoare, de Sfânta Maria Mare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.

Ce e bine să faci la cimitir, de Sfânta Maria

Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că, în dimineaţa de 15 august, se tămâiază mormintele.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade, dacă vor lucra în această zi mare, de Sfânta Maria, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria. Ce nu este bine să faci.

Sărbatoarea de Sfânta Maria se ţine mai ales pentru sănătate, căsătorie, naştere uşoară şi vindecări. Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.

Tradiții și obiceiuri – ce fac fetele nemăritate

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate care doresc să îşi găsească ursitul trebuie să poarte în sân, de-a lungul întregii zile, un fir de năprasnic. Cu această ferigă ele se roagă la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă.

Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.

Tot tradiția spune că de Sântămăria se adună ultimele plante de leac și că, după această sărbătoare, semnele toamnei vor fi, din zi în zi, tot mai vizibile, chiar dacă luna august este lună de vară. Se crede că, dacă în apropiere de ziua Sânteimării, înfloresc trandafirii, toamna va fi lungă.

Masa de Sfânta Maria trebuie să fie cât mai cumpătată, chiar dacă nu mai este zi de post.