Tradiții și obiceiuri de Rusalii 2023. Ce e bine să faci pentru mult noroc

de: Andreea Vînătoru
04 06. 2023

Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt reprezintă una dintre cele mai importante sărbători ale anului. În fiecare an, Rusaliile sunt prăznuite la 50 de zile după Paște. În 2023, creștinii ortodocși sărbătoresc prima zi de Rusalii pe data de 4 iunie.

Rusalii – semnificație creștină

Anul acesta, Rusaliile sunt sărbătorite pe 4 iunie, duminica. Această zi mai este cunoscută în popor drept Duminica Mare, pentru că atunci se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt.

Dacă nu știați până acum, sărbătoarea Rusaliilor provine din latinescul ‘rosalia’, care simbolizează sărbătoarea trandafirilor. Totodată, această sărbătoare cu cruce roșie reprezintă și fetele împăratului Rusalim, despre care se speculează că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

De Rusalii, românii sărbătoresc Pogorârea Duhului Sfânt. Acest eveniment major s-a produs la 50 de zile după Înviere și în ziua Cincizecimii iudaice, astfel că sărbătoarea se mai numește și Cincizecimea. Pogorârea Duhului Sfânt a fost anunțată chiar de Iisus la Cina cea de Taină.

„Eu vă spun adevărul. Vă este de folos ca să Mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, îl voi trimite la voi”. Se spune, în „Faptele Apostolilor” (cartea a V-a a Noului Testament), că în ziua Cincizecimii iudaice „toți apostolii erau adunați la un loc și din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede și a umplut toată casa unde ședeau ei. Și li s-au arătat, împărțite, limbi ca de foc și au șezut pe fiecare dintre ei. Și s-au umplut toți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi”.

Tradiții și obiceiuri în ziua de Rusalii

Ca deobicei, ziua de Rusalii vine cu o serie de tradiții și obiceiuri păstrate cu sfințenie din moși strămoși și în ziua de astăzi.

Mai exact, pe 4 iunie, oamenii îşi împodobesc casele şi gospodăriile cu ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele. În alte locuri, femeile stau în răspântii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor.

În prima zi de sărbătoare, oamenii mai obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste buruieni, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau pociți de către Ielele neiertătoare.

De asemenea, se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular ‘luat din Rusalii’.

La sate, credincioșii păstrează anumite obiceiuri de Rusalii. La biserică se duc crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Apoi, cu aceste ramuri sfințite, se împodobesc casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele.

„Dansul Călușarilor”, un obicei respectat de sute de ani

Tot de Rusalii, se practică un obicei străvechi, „Dansul Călușarilor”! Acest joc se spune că binecuvântează satul, aducând sănătate și noroc în gospodăriile oamenilor. Vine din zona Olteniei și presupune ca feciorii din sat să meargă din casă în casă pentru a alunga spiritele rele și necazurile.

Citește și: Care este semnificația ielelor de Rusalii. Ce spune tradiția populară

O altă tradiție de Rusalii care se întâlnește prin zonele Ardealului poartă numele de „Împănatul boului”. Pe ulițele satului se plimbă un bou împodobit cu fel și fel de ornamente din flori. Preotul are datoria de a-l sfinți când alaiul ajunge în fața bisericii, după care va da de băut participanților. Ulterior, boul va fi eliberat, iar o tânără va trebui să-l stăpânească. Tradiția spune că acea fată se va mărita anul următor.

„Udatul nevestelor” este un obicei respectat cu sfințenie în Ardeal. În ziua de Rusalii, e bine ca femeile din sat să fie stropite cu apă de bărbați pentru a rămâne frumoase și sănătoase tot anul.

Și „Purtarea frunzelor” este un obicei de Rusalii pe care credincioșii îl respectă și acum. Oamenii trebuie să poarte în sân plante precum leuștean, usturoi sau pelin, în scopul de a fi protejați de spiritele rele.

Citește și: Când este Înălțarea în 2023. Pe ce dată pică