Sărbătoarea Rusaliilor, cunoscută și sub denumirea „Pogorârea Sfântului Duh, reprezintă un praznic creștin ce se sărbătorește în a cincizecea zi de la Paște, întotdeauna duminica. Anul acesta, Rusaliile vor fi sărbătorite pe data de 4 iunie, iar credincioșii trebuie să știe câteva lucruri foarte importante despre această dată și ce trebuie făcut atunci.
Rusaliile reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine și se sărbătorește pe parcursul a două zile. De-a lungul timpului, strămoșii noștri au transmis din generație în generație mai multe obiceiuri și tradiții, acestea devenind un fel de legi nescrise. Astfel, o mare parte dintre credincioși cred în puterea acestor tradiții, în timp ce alții sunt sceptici atunci când vine vorba despre obiceiuri vechi și respectarea lor.
În tradția românească se pare că Rusaliile sunt cunoscute drept niște babe urâte și rele, care pot provoca durere, iar în cazul în care nu vrei să respecți niște reguli, vei avea mari probleme. Și mai mult de atât, despre sărbătoarea Rusaliilor s-a auzit din moși-strămoși că ar fi aducătoare de moarte, dacă ești luat din căluș.
Obiceiurile românești mai spun că sărbătoarea Rusaliilor este privită ca fiind una dintre sărbătorile dure, mai ales că semnificația ei din punct d evedere are în centru mai multe babe rele, care vin fie în formulă de 3, fie în formulă de 7 și zboară prin văzduh. Se pare că între aceste babe rele și iele există o oarecare asemănare, iar dacă lucrezi de ziua lor, așteaptă-te la ce este mai rău.
Deși nu există dovezi clare în acest sens, tradiția spune că Rusaliile pot îmbolnăvi oamenii și se pot juca cu mintea lor, astfel încât îi pot transforma radical, fără ca ei să se mai recunoască. Potrivit gurilor rele, persoanele luațe din căluș se îmbolnăvesc rapid și pot fi tămăduite doar de către călușari.
Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile de la Paște, iar pentru a fi protejați de rele, creștinii merg la biserică cu crenguțe de nuc și de tei, pe care le sfințesc și le pun în casă alături de icoane sau la ușile caselor lor, fiind siguri că în acest mod, ei și familiile vor fi feriți de necazuri.
Tot conform tradiției populare, se spune că cine muncește de Rusalii va fi ridicat de acele babe urâte și rele în slăvile cerului, iar ulterior va fi aruncat pe Pământ și va fi schilodit. Tot cu munca în ziua de Rusalii este asociată și pierderea văzului, auzului, dar și înnebunirea.
Astfel, persoanele care sunt luate din căluș, pot fi slavate doar de călușari după trecerea prin trei etape importante: Nașterea Călușului, Moartea Călușului și Îngroparea Călușului. De Rusalii, oamenii care nu vor să fie luați din căluș trebuie să poarte pelin la brâu și să mănânce usturoi, pentru a fi feriți de rele.
„Mulţimea superstiţioasă crede că ei au puterea de a izgoni bolile cronice, iar vindecarea se face astfel: după ce bolnavul s-a aşternut la pământ, aceia încep săriturile lor şi, la un anumit loc al cântecului, calcă, unul după altul, de la cap până la picioare, pe cel culcat; în sfârşit, îi sufla la ureche câteva cuvinte anume ticluite şi poruncesc bolii să iasă”, spunea Dimitrie Cantemir.