Toamna aduce cu ea nu doar zile mai reci, ci și o serie de tradiții și obiceiuri. Poate cele mai importante tradiții și obiceiuri de moșii de toamnă 2023 sunt mersul la biserică și împărțirea pachetelor cu pomană pentru cei care au nevoie. Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este o zi foarte importantă pentru creștinii ortodocși.
Moșii de Toamnă în 2023 sunt în prima sâmbătă din luna noiembrie. Pe data de 4 noiembrie, oamenii celebrează bogăția recoltei aduc un omagiu celor trecuți în neființă.
Moșii de Toamna reprezintă momentul în care sufletele morților se întorc pe pământ pentru a se bucura de fructele recoltei și pentru a fi aproape de cei dragi.
Se spune că Iisus a stat în mormânt cu trupul, dar și-a pogorât sufletul în iad, ca să elibereze din el pe toți drepții adormiți.
În această zi, oamenii dau de pomană și participă la Sfânta Liturghie, apoi la parastasul colectiv, unde se pomenesc morții.
După ce bucatele au fost sfințite, oamenii le oferă de pomană celor mai nevoiași.
Cu câteva zile înainte de Mosii de Toamna, oamenii obișnuiesc să colecteze fructe și legume proaspete din grădină sau din livada lor. Acestea sunt aranjate frumos în coșuri și aduse în casă, apoi sunt sfințite și puse în pachetele pentru pomană.
Citește și: Ce se dă de pomană de Moșii de toamnă 2022. Alimentele pe care este bine să le împarți pe 5 noiembrie
Moșii de Toamnă înseamnă oferirea de pomeni pentru ca sufletele morților să se odihnească.
În seara de Moșii de Toamnă, se aprind lumânări și candele în case pentru a lumina calea sufletelor morților și de a le ghida înapoi în lumea lor.
Oamenii merg la cimitir de Sâmbăta Morților pentru a-și cinsti și aminti de cei dragi care au trecut în lumea celor veșnici. Mormintele sunt curățate, se pun flori proaspete și se aprind lumânări la capetele celor decedați.
În dimineața de Moșii de Toamnă, oamenii merg la biserică pentru a participa la slujba specială, unde se roagă pentru sufletele celor decedați.
Există și obiceiuri de prezicere a iernii viitoare în ziua Moșiilor de Toamnă. De exemplu, se crede că vremea din ziua de Moșii de Toamnă poate prevesti cât de aspră va fi iarna sau cât de bogată va fi recolta în anul următor.
Tradiția spune că de Moșii de toamnă, oamenii trebuie să împăcați cu ceilalți și să se îmbrace curat, iar femeile să își acopere capul.
Cât despre ce se dă de pomană, trebuie să știi că poți duce orice, însă esențiale sunt: o sticlă mică de vin, colivă și colaci. Pe lângă acestea, poți prepara sarmale, plăcinte, fructe, brânzeturi sau carne, iar fiecare pachet să conțină o lumânare.
Sărbătoarea Mosiilor de Toamna este o ocazie specială de a onora memoria celor dragi care au plecat din această lume.
Citește și: Superstiții de Moșii de toamnă 2022. Ce să nu faci sub nicio formă în Sâmbăta Morților
Aceste tradiții și obiceiuri au fost transmise de-a lungul generațiilor și continuă să fie o parte importantă din viața creștinilor ortodocși.
Iată ce rugăciune să rostești în această zi pentru sufletele celor ce au plecat de lângă noi.
O poți face în ziua de Moșii de Toamnă sau la biserică, unde se face parastasul colectiv.
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Citește și: Moșii de iarnă 2023. Pe ce dată pică și ce este bine să dai de pomană
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit! Amin”