Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Cum aduci norocul în viața ta
Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători de iarnă după Sfântul Vasile, vine cu o serie de tradiții și obiceiuri aducătoare de noroc, dar și de ghinion dacă sunt ignorate. În acestă zi de sărbătoare au loc slujbe de sfințire a apelor din întreaga lume, a întregii creații. Află în continuare ce trebuie să faci pe data de 6 ianuarie pentru a aduce norocul în viața ta în anul în care tocmai am pășit.
Tradiții și obiceiuri de Bobotează
Boboteaza este sărbătorită anul pe 6 ianuarie, fiind una dintre cele mai importante sărbători ale începutului de an, aducând cu ea multe tradiții, obiceiuri și superstiții – cele mai multe dintre ele concentrându-se pe ziua de Ajun.
Boboteaza mai este cunoscută și sub denumirea de „Epifanie“, „Teofanie“, „Arătarea Domnului“ sau „Descoperirea cuvântului Întrupat“ și semnifică sfințirea apelor din localităţile riverane, după cum Iisus Domnul s-a coborât în râul Iordan pentru botez.
Botezul Domnului reprezintă unul dintre cele mai importante praznice împărăteşti ale Bisericii, principalul eveniment religios din această zi fiind, după cum am mai amintit, sfințirea mare a apelor. Sfințirea apelor și purificarea mediului înconjurător în ziua de Bobotează are rolul de a ține la distanță spiritele malefice. În timpul ceremonialului religios apa primeşte virtuţi terapeutice miraculoase, astfel că nu se strică de-a lungul anului.
Tradiția spune că, în Ajunul Bobotezei, se ține post negru, adică nu se mănâncă și nu se bea nimic. Tot în această zi, preoții merg din casă în casă pentru a binecuvânta și a stropi cu agheasmă (apa sfinţită de Bobotează prin harul preoţilor) pe toată lumea.
Pe 6 ianuarie, însă, credincioșii trebuie să consume alimente specifice: grâu fiert cu miere, prune uscate, etc. După apusul soarelui pot mânca și piftie.
Citește și: Vremea până la Bobotează. Ce temperaturi vom avea în București și în restul țării
Cum aduci norocul în viața ta
Pentru a se bucura de sănătate în noul an, femeile nu au voie să spele rufe în apele curgătoare vreme de opt zile după sfințirea apelor, pentru a nu le spurca. Prin tradiție, acestea rămân curate timp de șase săptămâni.
În tradiția populară se mai spune și că mamele cărora le-au murit copiii nebotezați ori i-au născut morți trebuie să ia agheasmă şi să meargă împreună cu preotul la mormintele acestora, acolo unde vor turna apă sfințită peste mormintele pruncilor decedați. Ulterior, preotul îi va boteza în numele lui Ioan. Odată săvârșit acest rit, se consideră, timp de trei ani, că acel copil a fost botezat.
Se spune că nu este bine să dai cu împrumut în ziua de Bobotează, iar certurile în casă sunt interzise pe 6 ianuarie.
Tradiția nu le uită nici pe fetele nemăritate, care trebuie să pună un fir de busuioc sub pernă în noaptea de 5 spre 6 ianuarie pentru a-și visa ursitul. Un obicei și mai vechi consta în punerea busuiocului la streașina casei de către fetele tinere și femeile nemăritate.
Superstiții privitoare la vreme:
- Dacă e brumă de Bobotează, anul nou aduce roade multe.
- Dacă picură din streașina casei, vara care urmează va fi ploioasă.
- Dacă în această zi plouă, întreg anul va fi ploios.
- Totodată, din direcția în care vă stropi preotul cu busuiocul, de acolo vor veni ploile din timpul anului.