Tradiții în Ajun de Anul Nou. Ce nu este bine sa faci pe 31 decembrie

de: Andreea Vînătoru
31 12. 2022

După Crăciun, Revelionul este una dintre cele mai așteptate sărbători de către români. În fiecare an, trecerea dintre Ani aduce o serie de tradiții și obiceiuri pe care este bine să le respectăm pentru avea noroc în anul următor. Iată ce tradiții sunt în Ajun de Anul Nou și ce nu este bine să faci pe 31 decembrie.

Tradiții în Ajun de Anul Nou. Ce nu este bine sa faci în ultima zi din an

An de an, românii au multe superstiții de care țin cont în Ajunul Anului Nou. Mai exact, pe 31 decembrie, creștinii ortodocși respectă anumite lucruri, pentru a fi feriți de ghinion în 2023.

Conform datinilor din popor, nu este bine să dai cu împrumut bani sau alte bunuri în ultima zi din an. Mai mult de atât, pe 31 decembrie nu se spală, nu se coase și nu se tricotează. Se spune că și persoanele care folosesc foarfeca înainte de Revelion își ciopârțesc norocul.

O altă tradiție respectată în Ajun de Anul Nou este că gospodinele nu pregătesc preparate din carne de găină. Se spune că norocul ți se va împrăștia la fel pământul împrăștiat de pasăre. Tot pe 31 decembrie nu este bine să agăți de perete calendarul anului următor.

În Ajun de Anul Nou este interzis să mături, pentru că vei alunga prosperitatea casei. Tot în aceeași zi nu este bine să arunci nici măcar gunoiul, pentru că se spune că arunci și norocul. Persoanele care aruncă gunoiul în ajun de Revelion  vor avea casa goală tot anul.

Pe 31 decembrie, gospodinele nu au voie să spele rufe, pentru că le va merge rău tot anul 2023. Conform tradițiilor ortodoxe, nu este bine să se spele rufe până la Bobotează, când se sfinţesc apele.

Nu este bine să cheltui bani de Revelion

Pentru a atrage norocul și bunăstarea, în Ajun de Anul Nou este bine să ai portofelul plin de bani. Cu toate acestea, nu este bine să cheltui bani în ajun de Anul Nou şi nici în prima zi din an, deoarece vei duce lipsă de bani tot anul.

Tot legat de finanțe, tradiția spune că nu este bine să intrăm în noul an cu datorii, pentru că vom fi datori tot anul următor.

Tot o superstiție la trecerea dintre Ani este și aceea că în noaptea dintre ani nu este bine să consumi carne de pasăre, deoarece este aducătoare de ghinion.

În Ajun de Anul Nou, fetele care sunt nemăritate trebuie să pună într-un vas cu apă un fir de busuioc, o ramură de măr şi un ban, pentru a-și visa băiatul cu care se vor căsători.

În Ajunul Anului Nou, casa trebuie să fie curată, iar în noaptea zilei de 31 decembrie este bine să avem lumina aprinsă și o lumânare pe masă. Se spune că noaptea dintre ani trebuie petrecută cu veselie mare și multă zarvă, pentru ca duhurile necurate să nu se apropie de locuința respectivă.

Citește și: Mesaje de Revelion 2023. Urări, felicitări și SMS-uri de Anul Nou

Citește și: Revelion 2023, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci ca să ai noroc tot anul

Ce este musai să faci pe 31 decembrie

În unele zone din țară, în noaptea dintre ani, fecioarele nemăritate pun busuioc, crenguțe de măr și un ban într-un vas cu apă. Vasul respectiv este apoi așezat la capătul patului, pentru ca fetele să își viseze ursitul.

Se spune că pe masa de Revelion trebuie să fie o ramură de Vâsc. Conform credințelor populare, aceasta atrage norocul și bunăstarea. Tot la masa de Anul Nou se consumă preparate din porc, struguri și linte.

Bătrânii de pe la sate spun că la trecerea dintre ani este bine să purtăm o haină roșie nouă și să avem bani în buzunar. Potrivit unei tradiții, la cina din noaptea de Revelion este bine să se consume pește, pentru a trece prin anul care vine la fel de lin cum trece peștele prin apă.

Citește și: Când se merge cu Plugușorul, de fapt. Ce semnificație are și care sunt versurile originale

Citește și: Când s-a sărbătorit prima dată Revelionul în România