Tradiția neștiută din ziua Crăciunului. Ce trebuie să ai neapărat în casă, puțini oameni știau asta

de: Alexandra Chivu
25 12. 2020

Despre vâsc au apărut de-a lungul timpului mai multe legende, dar toate spun că planta este încărcată de magie și că este un simbol al curățeniei spirituale și al armoniei. Era considerată plantă sacră de norvegieni, druizii celți, dar și de indienii nord-americani. Conform unei tradiții răspândite îndeosebi în țările anglo-saxone, cei care se sărută de Crăciun sub o ramură de vâsc vor avea noroc și fericire.

Tradiția din ziua de Crăciun. Trebuie să ai în casă vâsc

Se spune că vâscul este un simbol al iubirii, păcii și al norocului. Încă din cele mai îndepărtate timpuri, vâscul a fost o plantă misterioasă și plină de magie în folclorul european. Tradiția sărutului sub crenguța de vâsc se mai păstrează și astăzi. Cu 200 de ani înainte de nașterea lui Iisus Hristos, druizii foloseau vâscul pentru a sărbători sosirea iernii. Aceștia adunau această plantă verde, un parazit care crește pe alți copaci, și o foloseau pentru a-și decora locuințele.

Ei credeau că planta avea puteri vindecătoare. De asemenea, scandinavii considerau că planta este un simbol al păcii și al armoniei, asociind-o cu zeița Frigga, patroana dragostei. Cât despre obiceiul de a te săruta sub o crenguță de vâsc, probabil că a derivat din această credință.

Beneficiile medicale pe care le oferă această plantă

De la această plantă, în medicina naturistă, se folosesc numai frunzele, bobițele fiind considerate toxice. Astăzi se știe cu certitudine că tratamentul pe bază de vâsc este foarte bun pentru echilibrarea tensiunii arteriale.

„Vâscul, acela pe care îl punem sub brad de Crăciun – trebuie menționat deoarece mai există un tip de vâsc, care nu are frunza verde în timpul iernii, cel de stejar. Nu trebuie să mai aruncăm această plantă după ce ne-a folosit de sărbători fiindcă este o plantă valoroasă pentru hipertensivi. Atenție, însă, căci nu au voie să o consume cei care au leziuni cardiace. Trebuie să îndepărtăm acele fructe albe și îl punem la uscat, dacă nu e cumva uscat deja.

Cum se prepară acest vâsc? Putem să luăm, de exemplu, câte o frunzuliță pe zi, sau putem să punem seama, macerat la rece, preparat din trei lingurițe de plantă mărunțită la o jumătate de litru de apă. Se lasă la stat 10 ore, se filtrează, se îndulcește cu miere, iar întreaga cantitate se bea în cursul unei zile”, a explicat un specialist.