Totul despre Mănăstirea Robaia, perla ascunsă din Argeş. Lângă aceasta se află un loc cu puteri vindecătoare

Totul despre Mănăstirea Robaia, perla ascunsă din Argeş. Lângă aceasta se află un loc cu puteri vindecătoare
Totul despre Mănăstirea Robaia, perla ascunsă din Argeş

Mănăstirea Robaia este mai puțin cunoscută față de Mănăstirea Curtea de Argeș. Cu toate acestea, este la fel de impresionantă. Aici, pare că timpul s-a oprit, iar locul este unul de vis pentru orice credincios.

Mănăstirea Robaia din Argeș

În cazul în care treceți prin județul Argeș, ar trebui să vă rezervați câteva minute pentru a vedea Mănăstirea Robaia. Este situată la doar 25 de km distanță de orașul Curtea de Argeș. Mănăstirea este surprinzătoare, iar simplitatea și smerenia ei sunt aparte.

Pe perioada verii, curtea este plină de flori, iar iarna pădurea acoperită de zăpadă oferă turiștilor un peisaj deosebit. Aici călugărițele trudesc în fiecare zi pentru a păstra intact acest mic colț de rai.

Originea acestui loc nu este cunoscută. Se spune că primul lăcaș de cult a fost ridicat în zonă în secolul XIV, atunci fiind sub ocrotirea patriarhului Constantinopolului. Următoare informație cu privire la originea ei are loc 200 de ani mai târziu, atunci când logofătul Pârvu a cumpărat pământ în zonă.

Se crede că numele mănăstirii vine de la un eveniment tragic din istoria ei. În noapte de Înviere, tătarii au năvălit în interiorul mănăstirii, iar bărbații au fost luați ca robi. Vreme de 100 de ani, nu se mai știe nimic. Până când în 1644, Mușat din Furduești reconstruiește vechea biserică.

Un popas de neratat

În momentul în care intri în curtea mănăstirii, parcă ai pășit înapoi în timp. Atunci când lumea vene la biserică în straie din portul popular. Biserica este simplă la aspect, zugrăvită în alb. Interiorul este mic, însă suficient de mare să te reculegi și să te rogi la Dumnezeu.

Ansamblul religios este compus din stăreția nouă și cea veche, dar și corpul de chilii. Atunci când o vezi prima dată, ai impresia că privești o fortăreață străveche din piatră. Pelerinii se pot odihni la adăpostul uneia dintre cele patru troițe.

Foarte aproape de mănăstire se află și Fântâna de Leac. Legenda spune că pe timpuri, atunci când hoardele barbare năvăleau în aceste ținuturi, copii și femeile și-au găsit sfârșitul pe când se aflau la slujbă.

Sacrificiul lor nu a fost în zadar. Se spune că apele izvorului din zonă au căpătat puteri vindecătoare. Credincioșii au venit aici de la mare depărtare. Locul a fost căutat chiar și de localnici.

Fântâna a fost reamenajată în anul 1995. În fiecare an, de sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii”, are loc o slujbă. De asemenea, o procesiune este ținută de un sobor de preoți.