Până la data de 30 iunie inclusiv este data la care contribuabilii pot depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate, după ce termenul a fost prorogat.
ANAF amintește că prorogarea termenului a fost prevăzută în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.69/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr 227/2015 privind Codul fiscal, anunță News.ro.
”Termenul de depunere a formularului ”Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoane fizice” a fost prorogat până la data de 30 iunie 2020, inclusiv”, se anunță într-un comunicat al ANAF. Astfel, depunerea până la 30 iunie 2020 a declarației este însoțită de o serie de bonificații, de 5% din sumele datorate.
Pentru plata impozitului pe venit a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, care reprezintă obligații fiscale anuale pentru anul 2019, se acordă o bonificație de 5% din aceste sume, însă dacă toate aceste obligații fiscale de plată se sting prin plată sau compensare, integral, până la data de 30 iunie.
Totodată, dacă depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice se face prin mijloace electronice de transmitere la distanță, se acordă o bonificație de 5% din sumele datorate.
A doua bonificație se acordă însă doar dacă sunt respectate condițiile pentru prima bonificație, ele putând fi cumulate.
”În condiţiile actuale, când este foarte importantă respectarea distanţării sociale, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală aminteşte contribuabililor că pot depune Declaraţia unică prin mijloace electronice de transmitere la distanţă astfel: prin intermediul serviciului “Spaţiul Privat Virtual” (SPV); pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată”, a menționat ANAF.
Conform Codului Fiscal, declarația unică se depune de către persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, excepție făcând contribuabilii pentru care impozitul se reține la sursă, cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendă, activităţi agricole, piscicultură şi/sau silvicultură, transferul titlurilor de valoare, precum şi venituri din alte surse (de exemplu: câştiguri din transferul de monedă virtuală sau venituri impozabile ca urmare a cesiunii de creanţă).
Declarația unică mai trebuie depusă și de către persoanele fizice care obțin venituri în străinătate și care sunt supuse impozitării în România.