Echipamentele termice funcționează pentru perioade lungi de timp, asigurând tot necesarul de apă caldă și căldură ca familia ta să aibă parte de confort din plin. Timpul de funcționare este, în medie, de aproximativ 1400 de ore în fiecare an, iar asta duce la uzura treptată a pieselor centralei termice, uzură ce poate produce defecțiuni. Toate acestea au ca efect secundar creșterea temperaturii de ardere a gazului, a consumului și, odată cu acestea, creșterea costului total la încălzire, iar în timp pot duce la deteriorea întregului sistem termic. Din acest motiv este foarte important să ai în vedere, anual, revizia echipamentului tău de încălzire.
Specialiștii recomandă o revizie tehnică anuală, preferabil la începutul toamnei, înainte să se facă frig, pentru pregătirea sistemului de încălzire în sezoanele reci. Aceasta diferă de verificarea tehnică periodică (VTP) pe care fiecare proprietar de centrală termică este obligat prin lege să o facă o dată la doi ani. VTP-ul are ca scop principal protecția consumatorului prin verificarea funcționării în siguranță a aparatul pe gaz, pe când revizia anuală a centralei testează funcționarea în parametri optimi a echipamentului pentru a asigura un randament bun pe timp de iarnă și, nu în ultimul rând, pentru prelungirea duratei de viață a echipamentului.
Ambele operațiuni se fac contra cost, se pot face concomitent de către același specialist (pentru VTP este necesar ca centrul service să fie autorizat ISCIR, însă), dar necesită verificări diferite.
Verificarea şi revizia tehnică periodică a instalaţiei de utilizare gaze naturale şi a centralei termice reprezintă atât o măsură preventivă de siguranţă, cât şi o obligativitate legală a clientului.
Această revizie constră într-o evaluare a echipamentului termic și a tuturor părților componente ale acestuia. Iată tot ce trebuie să verifice un specialist când intră în casa ta ca să evalueze centrala:
Operaţiile de verificări-revizii periodice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale sunt obligatorii pentru toţi clienții finali de gaze naturale şi se efectuează în conformitate cu prevederile normelor tehnice specifice aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, denumită în continuare ANRE.