28 feb. 2020 | 11:30

Toți românii cu centrale termice trebuie să știe despre această lege! Este obligatoriu să faci asta

News
Toți românii cu centrale termice trebuie să știe despre această lege! Este obligatoriu să faci asta
Toți românii cu centrale termice trebuie să știe despre această lege! Este obligatoriu să faci asta

Echipamentele termice funcționează pentru perioade lungi de timp, asigurând tot necesarul de apă caldă și căldură ca familia ta să aibă parte de confort din plin. Timpul de funcționare este, în medie, de aproximativ 1400 de ore în fiecare an, iar asta duce la uzura treptată a pieselor centralei termice, uzură ce poate produce defecțiuni. Toate acestea au ca efect secundar creșterea temperaturii de ardere a gazului, a consumului și, odată cu acestea, creșterea costului total la încălzire, iar în timp pot duce la deteriorea întregului sistem termic. Din acest motiv este foarte important să ai în vedere, anual, revizia echipamentului tău de încălzire.

Intervalul la care trebuie să faci revizia termică a centralei termice conform acestei reglementări

Specialiștii recomandă o revizie tehnică anuală, preferabil la începutul toamnei, înainte să se facă frig, pentru pregătirea sistemului de încălzire în sezoanele reci. Aceasta diferă de verificarea tehnică periodică (VTP) pe care fiecare proprietar de centrală termică este obligat prin lege să o facă o dată la doi ani. VTP-ul are ca scop principal protecția consumatorului prin verificarea funcționării în siguranță a aparatul pe gaz, pe când revizia anuală a centralei testează funcționarea în parametri optimi a echipamentului pentru a asigura un randament bun pe timp de iarnă și, nu în ultimul rând, pentru prelungirea duratei de viață a echipamentului.

Ambele operațiuni se fac contra cost, se pot face concomitent de către același specialist (pentru VTP este necesar ca centrul service să fie autorizat ISCIR, însă), dar necesită verificări diferite.

Măsuri de siguranță

Verificarea şi revizia tehnică periodică a instalaţiei de utilizare gaze naturale şi a centralei termice reprezintă atât o măsură preventivă de siguranţă, cât şi o obligativitate legală a clientului.

  • Verificarea tehnică  a instalației de utilizare gaze naturale, precum și cea a centralei termice consumatoare de combustibili gazoşi (VTP CT)  se realizează periodic, la  maximum 2 ani sau la cererea ta, dacă dorești o verificare suplimentară.
  • Revizia tehnică a instalației de utilizare gaze naturale se realizează periodic, la maximum 10 ani, după întreruperea utilizării instalației pentru o perioadă de timp de peste 6 luni, după orice eveniment care ar fi putut afecta instalația sau la cererea ta.

Revizia anuală a centralei termice

Această revizie constră într-o evaluare a echipamentului termic și a tuturor părților componente ale acestuia. Iată tot ce trebuie să verifice un specialist când intră în casa ta ca să evalueze centrala:

  • Dispozitivele de control și de siguranță (valvă de gaz, debitmetru, termostate etc.)
  • Eficiența circuitului de evacuare a gazelor arse.
  • Condiția camerei etanșe și dacă aceasta este închisă ermetic.
  • Conductele și terminalul aer-gaze nu trebuie să fie blocate și să nu aibă pierderi.
  • Arzătorul și schimbătorul de căldură trebuie să fie curate și fără incrustații. Dacă este necesară curățarea lor, nu trebuie utilizate în niciun fel produse chimice (cu excepția situațiilor în care există o recomandare făcută de producător) sau perii de oțel.
  • Electrodul nu trebuie să prezinte depuneri și trebuie să fie poziționat corect.
  • Instalațiile de gaz și de apă trebuie să fie etanșe.
  • Presiunea apei din instalația rece trebuie să fie de aproximativ 1 bar; dacă valoarea diferă, acesta trebuie adusă înapoi la o valoare similară.
O mână care reglează un calorifer.

Intervalul la care trebuie să faci revizia termică a centralei termice conform acestei reglementări.

  • Pompa de circulație nu trebuie să fie blocată.
  • Vasul de expansiune trebuie să fie încărcat.
  • Debitul de gaz și presiunea trebuie să corespundă cu valorile indicate în tabelele respective.
  • Sistemul de evacuare a gazelor arse trebuie să fie perfect eficient, fără pierderi sau blocaje.
  • Sifonul trebuie să fie plin cu apă.
  • Condiția exterioară și cea generală a echipamentului.

Operaţiile de verificări-revizii periodice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale sunt obligatorii pentru toţi clienții finali de gaze naturale şi se efectuează în conformitate cu prevederile normelor tehnice specifice aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, denumită în continuare ANRE.

Parteneri
Ti se rupe sufletul! 😭Igor Cuciuc, rapus de durere la cateva zile de la inmormantarea fiicei sale
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Averea ascunsă a lui Silviu Prigoană. Adriana Bahmuțeanu a primit o veste neașteptată
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro