Toți românii cu card de sănătate sunt afectați. Ce se întâmplă acum cu persoanele asigurate
Medicii se găsesc în situația de a fi nevoiți să lucreze offline după ce sistemul informatic al asigurărilor de sănătate a căzut. Cardurile pacienților sunt blocate și ele. Se crede că platforma a căzut chiar de luni și nu se ştie pentru cât timp. Medicii pot prescrie rețete în continuare, în modul offline, ceea ce înseamnă că pot fi validate într-o lună.
Românii cu card de sănătate, afectați iar
Blocarea sistemului informatic reprezintă o problemă cu care medicii și pacienții din țara noastră se întâlnesc des. Numai anul trecut sistemul a fost căzut mai bine de trei săptămâni, în vară.
„Astăzi 10.03.2020, începând cu ora 8:00, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă datorită unor probleme tehnice. Până la remedierea problemelor tehnice apărute, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă/eliberează în regim off-line”, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Anunţul Casei vine după ce medicii de familie s-au plâns că nu pot activa cardurile pacienților.
Costuri de 172,55 de milioane de euro…
Informatizarea sistemului sanitar românesc a costat 172,55 de milioane de euro – sistemul informatic unic integrat (SIUI), reţeta electronică (SIPE), cardul electronic de sănătate (CEAS) şi dosarul electronic de sănătate (DES) și a fost dezvoltat de către HP România, în timp ce Siveco a fost subcontractat, cel din urmă ocupandu-se de mentenanța platformei.
Din cauză că, în anul 2012, Curtea de Conturi a găsit nereguli grave, contractul este investigat de mai mulți ani de către Direcția Națională Anticorupție (DNA). Prejudiciul estimat este de 16,84 milioane de euro. Foștii șefi ai CNAS în perioada 2007-2009, Irinel Popescu și Vasile Ciurchea, sunt implicați în dosar.