Sistemul informatic CNAS, pe butuci: Pintea ”speră” că se rezolvă, dar nu e sigură

Sistemul informatic CNAS, pe butuci: Pintea ”speră” că se rezolvă, dar nu e sigură
Sorina Pintea a vorbit despre legalizarea canabisului

Suntem în a 19-a zi în care sistemul informatic al CNAS și, implicit, utiltiatea cardului de sănătate nu sunt funcționale în România. Ministrul Sănătății nu a făcut o promisiune că se rezolvă, ci ”speră”.

Medicii de familie și pacienții lor se confruntă cu o situație fără precedent, de la implementarea sistemului informatic medical al CNAS. Aceasta este cea mai gravă avarie de când platforma a fost dată în folosință și nimeni nu poate să ofere asigurări vizavi de momentul exact în care se va rezolva situația. Între timp, medicii nu-și pot preda situațiile pe ultima lună în format digital și, în consecință, nu-și pot primii banii de la Casa Națională de Asigurări.

Partea cea mai supărătoare a întregii ecuații este că Sorina Pintea ”speră” că se va remedia până luni. „Aşa cum mi-a fost transmis de către preşedintele Casei şi, repet, Ministerul Sănătăţii nu are niciun fel de competenţe în acest sistem, de luni ar putea intra în normal. Ei ne-au spus astăzi, mâine, dar eu vreau să las o marjă de siguranţă şi sper ca de luni să nu mai avem sincope. Îmi cer scuze tuturor utilizatorilor. Sper că de luni vom avea un sistem informatic funcţional”, a explicat Pintea, la postul B1 TV, conform Agerpres.

În realitate, acestea sunt doar manifestări de optimism, fără vreo asigurare absolută că platforma CNAS va deveni stabilă la începutul săptămânii viitoare. „Am fost informată în urmă cu 17 zile că sistemul nu va funcţiona o perioadă, pentru că este nevoie de un reset, pentru că există nişte probleme tehnice. Acest sistem a dat rateuri în ultima perioadă, destul de multe. (…) S-a comunicat foarte prost din punctul meu de vedere. Cele 17 zile au fost prea multe, în primă fază a fost vorba despre cinci-şase zile şi, pe bună dreptate, lumea a început să se revolte”, a adăugat Pintea.

Ca pachetul de scuze să fie complet, de parcă acestea țin de cald medicilor, ministrul a afirmat că sistemul a fost subdimensionat, nu a fost asigurată mentenanța, iar pe rol există un dosar penal pentru clarificarea anumitor aspecte. Sunt curios cât de subdimensionat ar fi fost sistemul dacă nu era plecată o treime din populația țării afară.

Sursa: AGERPRES
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI