Toți românii care scot bani cash de la bancomat trebuie să știe asta. Anunțul dimineții pentru clienții băncilor
Deși suntem aparent siguri de tranzacțiile bancare pe care le facem zi de zi, aparențele pot fi înșelătoare. Din ce în ce mai multe cazuri de skimming sunt relatate de autoritățile europene, ceea ce este o avertizare, inclusiv pentru toți românii care scot bani cash de la bancomat. Citește mai departe și vezi care este anunțul dimineții pentru clienții băncilor.
Băncile pierd milioane de euro din cauza infractorilor de la bancomate
Această afirmație este extrem de alarmantă, având în vedere că afectează nu numai băncile, ci și proprietarii de carduri bancare.
Conform unor rapoarte publicate în aprilie 2023, băncile europene au pierdut 211 milioane de euro, în 2022 , în favoarea grupurilor infracționale, iar marea majoritate a pierderilor au provenit de la dispozitivele de skimming instalate în bancomatele de pe continent.
Vezi și: Peste 40% dintre bancomatele din România nu sunt sigure. Iată cum poți rămâne fără bani
Asociația Europeană pentru Tranzacții Sigure (EAST), un grup industrial format din bănci și furnizori de ATM-uri, afirmă, de asemenea, că pierderile cauzate de programele malware instalate pe bancomate au fost de numai 140.000 de euro.
Aceasta este cea mai mică cifră de când EAST a început să urmărească astfel de statistici.
”Atacuri malware și logice la ATM au scăzut cu 40% (de la 52 la 31), iar toate, cu excepția unuia, au fost așa-numitele atacuri de tip cutie neagră.”, arată raportul EAST din aprilie a.c.
Un atac de tip black box constă în conectarea unui dispozitiv neautorizat la bancomat. Dispozitivul trimite apoi comenzi de distribuire direct la bancomat pentru a scoate bani din bancomat.
Majoritatea atacurilor de acest tip au fost nereușite în ultima vreme, subliniază EAST, iar cifrele o dovedesc, pierderile totale legate de astfel de incidente au ajuns doar la aproximativ 136 000 de euro.
Băncile îi avertiează pe toți românii care scot bani cash de la bancomat
Cu toate astea, inclusiv băncile românești îi avertizează pe toți românii care scot bani cash de la bancomat, mai ales în urma unei recente operațiuni a autorităților din Spania de dezmembrare a unei astfel de grupări criminale.
Conform presei iberice, agențiile de aplicare a legii spaniole au reușit să destructureze cu succes două grupuri infracționale care acționau în acest mod.
Aceste organizații, care acționau în Madrid și Malaga, erau implicate în principal în jafuri la bancomate, fie prin dispozitive de skimming, fie prin folosirea de explozive. În plus, nu numai că au comis jafuri violente, dar s-au dat drept membri ai forțelor de securitate.
”Grupările foloseau tehnici specializate, echipamente și violență extremă. Prin urmare, arestările marchează o victorie semnificativă în lupta împotriva crimei organizate, asigurând siguranța și securitatea rezidenților și a turiștilor deopotrivă.”, scrie presa spaniolă.
Cazul Riviera-Maya Gang și anii grei de închisoare
Cel mai notoriu caz, în care sunt implicați infractori români, conform OCCRP, este cel al grupării Riviera-Maya Gang, care au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între trei și zece ani de pentru înființarea unei operațiuni de skimming la scară largă în Mexic.
Conform organismului menționat, gruparea era condusă de un român, Florian Tudor, alias Rechinul. Din investigațiile OCCRP, românul este în continuare în libertate în Mexic.
Datele au arătat că banda a compromis până la 100 de bancomate de-a lungul Rivierei Maya din Mexic, în Cancun, Sayulita, Puerto Vallarta și Tijuana, pentru a fura detaliile cardurilor de credit de la turiști și a retrage bani din conturile acestora:
”Cei șase au fost găsiți vinovați de tentativă de omor, extorcare, constituire a unui grup infracțional organizat, posesie ilegală de armă și conducere fără permis.
Tudor a fost, de asemenea, pus sub acuzare, dar el rămâne în Mexic, iar procurorii trebuie să depună un mandat de arestare în contumacie, potrivit presei locale.
Membrii bandei au fost trimiși în judecată în ianuarie 2019, procurorii susținând că grupul infracțional ar putea fi format din aproape 1.000 de oameni.”, se mai arată în investigația celor de la OCCRP.
Așa că, indiferent cât de sigure credeți că ar fi aceste bancomate, este și mai sigur să fiți atenți la orice lucru suspect întâlnit în momentul în care vreți să faceți o extragere de numerar din bancomatele băncilor.