Toți românii care au aparate de condiționat trebuie să știe asta. Cum se curăță, de fapt, fără ajutorul unui specialist

Toți românii care au aparate de condiționat trebuie să știe asta. Cum se curăță, de fapt, fără ajutorul unui specialist
Aparate de aer condiționat. Întreținerea și curățarea lor se face măcar odată pe an

O defecțiune a aparatului de aer condiționat atunci când aveți cea mai mare nevoie de el poate fi foarte frustrantă. Din nefericire, acest lucru tinde să se întâmple în multe gospodării. Cauza poate sa fie îngrijirea și întreținerea inadecvată sau din cauza unei programări greșite a acestuia.

Aparate de aer condiționat. Întreținerea și curățarea lor se face măcar odată pe an

Curățarea și întreținerea corespunzătoare a aparatului de aer condiționat este o necesitate pentru a menține buna funcționare a acestuia. Acest lucru este necesar mai ales în locurile în care clima caldă este experimentată luni la rând. Toate aparatele de aer condiționat trebuie să fie curățate în profunzime cel puțin o dată pe an. Dacă facem asta ne vom asigura că vor funcționa corect pe tot parcursul verii sau a unui val de căldură brusc.

Unitatea de aer condiționat este o parte importantă a ceea ce face din casa dumneavoastră o oază de odihnă și relaxare. De-a lungul timpului, s-ar putea să observați că lucrează mai greu pentru a atinge același nivel de răcire ca odinioară. La fel, dacă aveți un sistem de încălzire, ventilație și aer condiționat poate deveni mai puțin eficient în timp.

Curățarea aparatului de aer condiționat este un element esențial al întreținerii. Acest lucru va menține sistemul dumneavoastră mai sănătos pentru mai mult timp. Acest lucru se traduce prin mai puține reparații costisitoare, precum și printr-o factură de energie mai mică. Cu puțin timp, răbdare și precizie, puteți curăța aparatul de aer condiționat pentru o performanță mai bună.

Dacă vă întrebați cum puteți curăța singur aerul condiționat, fără ajutorul unui profesionist, răspunsul este următorul. Cu siguranță vei avea nevoie de un ghid complet de curățare a aparatului de aer condiționat, care să includă pași pentru a curăța atât unitatea interioară, cât și cea exterioară a unui aparat de aer condiționat. Citiți mai departe pentru toate îndrumările de care aveți nevoie atunci când încercați o curățare a aparatului de aer condiționat.

Cum se curăță unitatea exterioară a aparatului de aer condiționat

Înainte de a vă explica cum să curățați unitatea de condensare a aerului condiționat, luați în considerare locația. Siguranța trebuie să fie prioritatea numărul unu aici, prin urmare, dacă unitatea exterioară este montată la o înălțime mare deasupra solului, vă sfătuim să apelați la un profesionist pentru a face treaba. Pe de altă parte, unitățile condensatoare la care se poate ajunge de la sol sau de pe o scară standard de uz casnic trebuie curățate conform pașilor de mai jos.

AVERTISMENT: Din motive de siguranță, opriți alimentarea principală a aparatului de aer condiționat înainte de a începe procesul de curățare.

Pasul 1: Îndepărtați praful de pe aripioare și paletele ventilatorului

Aripioarele condensatorului se încarcă de praf dacă nu sunt curățate în timp util. Acest lucru restricționează fluxul de aer, făcând astfel ca aparatul dvs. de aer condiționat să lucreze mai greu pentru a se răci. Pentru a îndepărta praful de pe aripioare și de pe lamelele ventilatorului, va trebui să deșurubați și să îndepărtați panoul exterior al unității.

NOTĂ: Unele modele pot conține un înveliș separat peste paletele ventilatorului, care va trebui, de asemenea, să fie îndepărtat pentru a curăța temeinic.

După ce ați îndepărtat panoul (panourile), utilizați o perie moale pentru a îndepărta foarte ușor praful de pe aripioare. Evitați să folosiți o presiune excesivă, deoarece aceasta poate îndoi aripioarele. În mod similar, îndepărtați praful de pe paletele ventilatorului și îndepărtați resturile adunate în partea de jos a unității.

Pasul 2: Spălați cu un furtun de apă 

Pulverizarea aripioarelor cu o presiune minimă a apei este cel mai eficient mod de a le curăța temeinic. Pentru asta, țineți furtunul de apă în interiorul unității și pulverizați aripioarele pentru a împinge resturile spre exterior. Dacă acestea sunt foarte murdare, achiziționați un produs de curățare a condensatorului cu spumă pentru a îndepărta eficient murdăria.

Utilizarea apei simple va fi suficientă dacă aripioarele sunt doar prăfuite. Pentru a curăța lamelele ventilatorului, umeziți o cârpă curată și ștergeți-le bine. În cele din urmă, curățați partea inferioară a unității, unde s-ar putea să se fi adunat apă murdară.

Pasul 3: Curățați interiorul unității electrice

Unitatea electrică a condensatorului conține cabluri care nu trebuie deconectate sau trase, deoarece ar putea cauza o slăbire a conexiunilor. În plus, nu sunt prea multe de curățat în interiorul unității electrice, deoarece aceasta este ascunsă corespunzător în unitatea condensatorului. Singura curățare de care ar putea avea nevoie este îndepărtarea prafului, care se poate face în siguranță și cu atenție folosind o perie moale, sau o cârpă de praf.

Pasul 4: Curățați panourile unității de aer condiționat

Panourile detașabile ale unității condensatorului se confruntă cu mult praf, resturi și pete urâte, prin urmare, curățarea unității de aer condiționat exterioare este incompletă fără a freca și aceste părți. La fel ca și aripioarele condensatorului, îndepărtați praful și apoi spălați-le cu furtunul.

Apoi, stropiți un burete cu detergent de vase și frecați murdăria, acordând o atenție sporită marginilor sau crestelor. Pentru pete pulverizați detergent pentru geamuri peste zona respectivă și lăsați-l să se absoarbă timp de 10 minute înainte de a freca petele. Înainte de a înșuruba panourile la loc, înmuiați excesul de apă cu un prosop pentru ca interiorul să se usuce rapid.

Cum să vă curățați unitatea interioară de aer condiționat

Probabil că ați învățat cum să curățați filtrele de aer din aparatul de aer condiționat și de ce este important, dar când vine vorba de menținerea funcționării generale a unității interioare, trebuie făcut mai mult. Există părți interne importante ale unității de aer condiționat care necesită curățare, altfel, riscați reparații costisitoare pe termen lung din cauza prafului și a murdăriei care blochează interiorul. Urmați pașii de mai jos pentru a vă curăța în siguranță unitatea interioară de aer condiționat.

Pasul 1: Îndepărtați și curățați filtrele de aer al aparatului de aer condiționat

Pentru a îndepărta filtrele de aer și a curăța interiorul unității, va trebui să scoateți panoul frontal sau să îl deschideți ridicându-l (în funcție de model). Curățați filtrele cu un aspirator sau cu o perie; îndepărtați cât mai mult praf posibil, astfel încât restul să poată fi spălat cu ușurință. Asigurați-vă că ați curățat bine ambele părți ale filtrelor.

Pasul 2: Curățați serpentinele evaporatorului din unitatea de aer condiționat

Există o mulțime de produse comerciale pe piață pentru a curăța rapid și eficient serpentinele de evaporare ale unui aparat de aer condiționat. Totuși, dacă nu sunt prea murdare, o soluție ușoară de apă și săpun va fi suficientă. Începeți prin a îndepărta praful cu o perie pentru serpentine. Apoi aplicați soluția de curățare făcută în casă cu o sticlă cu pulverizator sau produsul comercial conform instrucțiunilor de pe etichetă. După câteva minute de ședere, umeziți o cârpă curată și ștergeți murdăria.

Pasul 3: Curățați țeava de scurgere

Uneori apar blocaje în tubul de scurgere care provoacă pagube în funcționarea aparatului. Pentru a vă asigura că acest lucru nu se întâmplă cu aparatul de aer condiționat, veți avea nevoie de un aspirator umed și uscat pentru a aspira orice murdărie și resturi existente în tubul de scurgere. Pentru a face acest lucru cu succes, plasați furtunul aspiratorului chiar în interiorul tubului și mențineți-l în funcțiune în timp ce țineți bine țeava în poziție timp de aproximativ două minute.

Pasul 4: Ștergeți resturile din interior

Folosind o perie fină, ștergeți cu grijă praful din interiorul unității interioare de aer condiționat. Orice murdărie de care vă împiedicați poate fi îndepărtată cu o cârpă curată și umedă. Finalizați prin ștergerea panoului frontal și a restului exterior al unității înainte de a o închide din nou.

După ce ați curățat unitatea interioară și exterioară a aparatului de aer condiționat, este timpul să îl testați. Porniți din nou alimentarea principală și țineți aparatul de aer condiționat pornit timp de o jumătate de oră bună. În acest timp, observați nivelul de răcire și verificați dacă există mirosuri și sunete nefamiliare. La descoperirea oricărui lucru neobișnuit, opriți aerul condiționat și contactați un tehnician pentru a verifica dacă există probleme.

Concluzie

Indiferent dacă decideți să încercați acest ghid pentru curățarea aparatului de aer condiționat sau dacă optați să apelați la un profesionist pentru această treabă, este extrem de important să vă curățați aparatul de aer condiționat cel puțin o dată pe an, poate ca parte a întreținerii sezoniere a casei.

Acest lucru vă va ajuta să vă păstrați aparatul de aer condiționat în condiții optime pentru anii următori, așa că asigurați-vă că faceți din curățarea anuală o prioritate în gospodăria dumneavoastră.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI