Toți posesorii acestui tip de card vor putea primi nişte bani înapoi. Nu contează dacă sunt clienţi BCR, Raiffeisen sau Banca Transilvania

de: Ștefan R. Apostol
25 01. 2024

Cardurile bancare au devenit ceva uzual în viața noastră, fie că vorbim de cele de credit, fie cele de debit, iar majoritatea băncilor le pun la dispoziție clienților. Pe plan mondial sunt doi mari procesatori de carduri de credit, Visa și Mastercard. Conform informațiilor recente, toți posesorii unui anume tip de card vor putea primi nişte bani înapoi, indiferent dacă sunt clienţi BCR, Raiffeisen sau Banca Transilvania. Și vom mai încerca să răspundem și la o întrebare: ”De ce există doar doi mari procesatori de carduri de credit?

Visa și Mastercard, doi mari procesatori de carduri de credit și debit

După cum bine știm deja, pe piața bancară, indiferent despre ce bancă am discuta, doar Visa și Mastercard sunt cele două mari companii procesatoare. Dar, mai mult ca sigur, o să vă întrebați de ce, iar răspunsul este următorul.

Află detalii: Anunțul BNR pentru cei care au carduri bancare și fac retrageri de la bancomat. Sfatul expres al guvernatorului Mugur Isărescu

Visa și Mastercard și-au stabilit o poziție dominantă în industria de procesare a cardurilor de credit datorită mai multor factori. Unul dintre motivele principale este reprezentat de barierele ridicate la intrare, inclusiv nevoia de resurse financiare substanțiale pentru a construi infrastructura necesară, a stabili relații cu instituțiile financiare și a parcurge cerințele complexe de reglementare.

Visa și Mastercard, doi mari procesatori de carduri de credit

În plus, Visa și Mastercard dispun de rețele extinse de comercianți și de deținători de carduri, ceea ce face dificilă concurența eficientă pentru noii intrați pe piață. În plus, reputația și încrederea stabilite asociate acestor mărci creează un avantaj semnificativ.

Vezi și: BNR, decizie fără precedent pentru toți cei cu carduri bancare și cont la bancă

Cu toate acestea, merită menționat faptul că există și alți procesatori de carduri de credit și rețele de plată, cum ar fi American Express și Discover, deși este posibil ca aceștia să nu aibă același nivel de dominație globală ca Visa și Mastercard.

Visa și MasterCard date în judecată în SUA

O parte din motivul duopolului este că atât Visa, cât și MasterCard aveau reglementări care interziceau băncilor membre să emită alte carduri decât Visa și MasterCard. Dincolo de ocean, totuși, în SUA, alți doi procesatori, Discover și American Express, au dat în judecată companiile și au câștigat în temeiul reglementărilor antitrust, ceea ce a permis o concurență mai mare pe piață. Un alt motiv pentru care Visa și MasterCard sunt cele mai mari este acela că sunt de fapt o rețea de bănci independente, toate emițând carduri pe aceste rețele.

Descoperă și: Unii români doar visează la asta! Care sunt cele mai exclusiviste carduri oferite cu greu de băncile din România

American Express și Discover au fost inițial o singură entitate care emitea propriile carduri și achiziționa comercianți proprii. Acest lucru s-a schimbat în ultimii ani, când băncile pot emite acum carduri American Express și Discover, datorită procesului antitrust și eforturilor de marketing. În prezent, există patru jucători importanți și șase mărci majore acceptate aproape peste tot. Visa și MasterCard sunt evident cei mai mari, dar American Express și Discover au ajuns la un punct în care sunt acceptate de către comercianți.

Mastercard anunță că toți posesorii vor putea primi nişte bani înapoi

Odată cu trecerea la economia de piață, după 1990, cei doi procesatori au intrat și pe piața românească bancară, astfel că astăzi majoritatea românilor, indiferent dacă sunt clienţi BCR, Raiffeisen sau Banca Transilvania, sunt posesorii unor carduri Visa sau Mastercard.

Campania „Marțea Mastercard”

Conform unui comunicat emis recent, compania procesatoare anunța lansarea unei campanii de fidelizare, „Marțea Mastercard”, din 16 ianuarie, pentru toți posesorii de astfel de carduri, și indiferent dacă sunt clienţi BCR, Raiffeisen sau Banca Transilvania.

Citește despre: Câți bani poți scoate zilnic de la bancomatele ING, Raiffeisen, Banca Transilvania, BCR sau BRD. Limitele în funcţie de bancă

Conform acestuia, „toți deținătorii de carduri Mastercard eligibile cu carduri emise în România se pot bucura de cashback pentru cumpărăturile eligibile efectuate în fiecare marți în anumite industrii selectate.

„Ziua din săptămână cu cele mai puține tranzacții înregistrate în România coincide cu ziua în care românii se simt adesea neinspirați sau lipsiți de energie. Este vorba despre ziua de marți, pe care ne-am propus să o transformăm anul acesta în Marțea Mastercard – o zi în care îi încurajăm pe români să folosească și mai mult cardul Mastercard pentru a-și îndeplini dorințele, pentru a-și plăti datoriile sau pentru a aduce un zâmbet cuiva drag.

Campania de debut a platformei Mastercard Tuesday se va axa pe plățile pentru impozite, taxe și facturi; cu această ocazie, ne bucurăm să anunțăm că platforma Ghișeul.ro a depășit pragul de 2 milioane de utilizatori activi la începutul acestui an.

Astfel, până la sfârșitul lunii martie, românii își pot plăti taxele și impozitele oricând și oriunde și se pot bucura de avantaje financiare la plata cu cardul.”, a declarat Cosmin Vladimirescu, General Manager Mastercard România și Croația, conform BusinessReview.

Care va fi programul campaniei și pe ce perioadă

Din același comunicat, posesorii cardurilor Mastercard pot afla și care va fi durata acestuia, după cum urmează:

„Programul include tranzacțiile efectuate în zilele de marți, în perioada 16 ianuarie – 31 decembrie 2024, și constă în patru campanii:

  • 16 ianuarie – 26 martie – zile dedicate taxelor, impozitelor și plăților de facturi,
  • 2 aprilie – 25 iunie – zile pentru cumpărături în magazine de proximitate și supermarketuri,
  • 2 iulie – 24 septembrie – zile dedicate plăților efectuate în locații fizice din afara României
  • 1 octombrie – 31 decembrie – zile dedicate plăților online.”

Vezi și: Ce comisioane percep băncile din România pentru pensionari. Ce trebuia să faci pentru a primi pensia pe card

Cei care vor dori să intre în acest proiect vor avea de făcut un singur lucru, și anume să-și înscrie o singură dată cardul Mastercard aici, ținând cont de cele enunțate anterior, urmând să primească o confirmare a înscrierii în campanie.

„Fiecare marți poate fi mai bună cu Mastercard. Primești 10% cashback (bani înapoi) pe cardul tău Mastercard, dacă îl înscrii în program. Îți poți înscrie cardul* în program în orice zi a săptămânii. Pentru fiecare plată eligibilă cu cardul înscris, făcută în zilele de marți, vei primi 10% cashback (bani înapoi pe card), în limita a 50 de lei per card, per campanie.

Programul se desfășoară pe întreg parcursul anului 2024, în 4 campanii tematice. Odată înscris vei putea participa automat la toate cele 4 campanii din program.** În perioada 16 ianuarie – 26 martie 2024 tematica este plata taxelor, impozitelor și a facturilor de utilități. Vei primi bani înapoi (cashback) pentru plățile de taxe, impozite și facturi de utilități (apă, gaze, electricitate), realizate cu carduri Mastercard eligible.

Toate tipurile de plăți cu cardul sunt incluse: cele online (ex: prin Ghiseul.ro) sau cele fizice, la aparatul POS (la administrațiile financiare sau la furnizorii de utilități). Pentru mai multe detalii, accesează pagina “Întrebări frecvente” de mai jos sau Termenele și Condițiile programului. *Poți înscrie mai multe carduri Mastercard (debit sau credit) emise în Romania pentru persoane fizice. Cardurile de masă, cele sociale, cele Maestro/Cirrus sau cele pentru persoane juridice/comerciale nu fac parte din această campanie și nu pot fi înscrise.”, anunță Mastercard.

Vei primi cashback pentru toate plățile eligibile făcute cu acel card în zilele de marți

Mai trebuie menționat că, odată înscris cardul, „cashback-ul se va aplica automat pe cardul înrolat pentru tranzacțiile efectuate în zilele de marți din timpul campaniei, în limita a 50 lei pe tranzacție”. Pe site-ul Mastercard veți găsi și lista instituțiilor bancare emitente de carduri Mastercard, așa că va fi mai ușor de verificat, tot ce trebuie să faceți este să accesați acest link.