Toți cei de la bloc trebuie să știe urgent. Reduci costurile la jumătate la caldură dacă faci asta

Toți cei de la bloc trebuie să știe urgent. Reduci costurile la jumătate la caldură dacă faci asta
Costurile la căldură se reduc la jumătate dacă faci asta

Potrivit unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă, reabilitarea clădirilor din punct de vedere termic poate reduce factura la încălzire chiar și cu 40%. Cu toate acestea, nici proiectanții clădirilor și nici instituțiile care dau avize nu pun suficient accent pe aceste lucruri.

Poți reduce costurile la căldură la jumătate dacă faci asta

Reprezentanții asociației menționate mai sus susțin că o izolare corespunzătoare a locuinței, reduce costurile anuale la încălzire cu până la 40%. Pe lângă economia realizată, se reduc considerabil și  emisiile de CO2.

”Izolarea corespunzătoare a locuinței determină reduceri ale costurilor anuale cu energia de până la 40% și asigurarea unor condiții de igienico-sanitare optime desfășurării vieții în interiorul acestei locuințe.

Alături de economia realizată, reducerea emisiilor de CO2 este considerabilă, contribuindu-se astfel la protejarea mediului înconjurător și cel mai important este că această investiție în eficienţă energetică stopează «aruncarea banilor pe fereastră», se recuperează costurile în 4,31 ani și ulterior vor produce «venituri» pentru proprietarul casei”, potrivit reprezentanților asociației.

Rezultatele studiului

Studiul asociației a fost realizat pe o casă care se găsește din punct de vedere al consumului de energie peste nivelul casei termo energetice, având un consum cu 58% mai mare decât consumul de energie al unei case energetice și la un nivel de 46% mai mare decât în cazul casei igienico-sanitară.

Calculele efectuate au arătat că pierderile cele mai mari se înregistrează prin placa peste subsolul neîncălzit cca. 38% din total. Asta datorită faptului că suprafața acestei părți a construcției este mare și total neizolată, precum și a faptului că subsolul este îngropat doar în partea nordică, partea vestică și estică fiind doar parțial îngropată, iar partea sudică complet în contact cu aerul. De asemenea, alte 25 de procente se pierd prin pereții exteriori, iar 21% prin ferestre.

”Putem concluziona: suprafețele vitrate sunt importante «consumatoare» de energie, pierderile prin aceste tipuri de elemente crescând mult cu suprafața; grinda neizolată de asemenea este un important «consumator» de energie, chiar dacă suprafața acesteia este mică”, se mai arată în studiu.

Nu se pune destul accent la proiectarea construcției

Cei care au făcut studiul mai arată că nu se pune suficient accent încă de la proiectarea construcției pe aceste aspecte.

”Se poate aprecia ca la realizarea acestei case (cea pe care a fost realizat studiul n.r.) nu s-au respectat normele de proiectare termotehnică, suprafețe importante nefiind izolate, cu consecințe importante asupra pierderii de energie. Plecând de la costul mediu al gazelor naturale și energie electrică s-a determinat comparativ casa studiată și casele de referință (teoretic optimă igienico sanitară, optima termoenergetica și cea cu consum normat)”, au arătat autorii studiului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI