Chinezii ne vor termina pe toți. Această construcție a sfidat legile Pământului

Chinezii ne vor termina pe toți. Această construcție a sfidat legile Pământului
Chinezii ne vor termina pe toți. Această construcție a sfidat legile Pământului

Cel mai mare baraj din lume este situat pe cursul lui Yangtze, China, și poartă denumirea – Barajul celor Trei Defileuri. În ciuda avantajelor: barajul produce energie electrică și a triplat capacitatea de transport a râului, acesta nu este privit cu ochi buni de toată lumea. De ce, mai exact, aflați în rândurile de mai jos.

Barajele chinezilor și impactul asupra Pământului

Sistemul după care a fost construit Barajul celor Trei Defileuri a prezentat probleme încă de la început, pornind de la mutarea celor 1,4 milioane de persoane din calea sa. Mai mult, când rezervorul a ajuns la capacitatea maximă (de 40 de miliarde de metri cubi) un număr de 13 oraşe, 140 de comune și 1.350 de sate s-au „trezit“ sub ape.

De la acest eveniment, care a avut loc în anul 2010, numărul alunecărilor de teren şi al altor dezastre naturale a crescut cu nu mai puțin de 70%. Greutatea enormă a apei care s-a strâns în rezervor, la care se adaugă fluctuațiile în funcție de sezon, a condus la instabilitate.

Surprinzător, dar există voci care spun că Barajul celor Trei Defileuri ar fi avut un rol major în producerea cutremurului devastator din 2008 din Sichuan, în urma căruia au murit 87.000 de oameni, notează playtech.ro. Totodată, ecologiștii sunt de părere că „rezervorul acumulează deşeuri de la oraşele din apropiere, iar calitatea apei în amontele fluviului se înrăutăţeşte“.

Să fie vorba despre un mit sau o teorie a conspirației?

Poate sună ca un mit sau o teorie a conspirației, însă există dovezi (încă din 2010) care arată că o construcție de o asemenea dimensiune, care susține o cantitate enormă de apă, ar putea încetini mișcarea de rotație a Pământului.

Fenomenul este cunoscut sub denumirea de „moment de inerție“, care reprezintă măsura prin care un corp se opune modificării stării sale de repaus relativ sau de mișcare de rotație uniformă la acțiunea unui moment al forței.

Barajul celor Trei Defileuri, China
Barajul celor Trei Defileuri, China

Mai precis, atunci când un obiect se rotește în jurul unei axe, devine foarte dificil să își schimbe viteza sau unghiul mișcării. Astfel, cu cât este mai mare distanța, cu atât va fi mai lentă rotația.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI