Toți cei 18 milioane de români trebuie să știe asta. După cât timp ți se taie curentul dacă nu plătești facturile
Toți românii trebuie să afle informația aceasta. Iată în cât timp ți se taie curentul, dacă nu plătești factura la electricitate. De altfel, facturile la curent sau la gaze sunt un subiect tot mai fierbinte în rândul populației.
Toți cei 18 milioane de români trebuie să știe asta
Amintim că piața de furnizare a energiei electrice este complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021, iar asta înseamnă că prețul energiei electrice este stabilit pe criterii concurențiale. Piața concurențială de energie electrică, numită și piață liberă de energie electrică, le oferă consumatorilor posibilitatea de a-și alege furnizorul și oferta care răspund cel mai bine nevoilor lor, la un preț competitiv.
Revenind la termenul în care trebuie plătită o factură la energie, românii trebuie să știe că pentru clienţii persoane fizice, termenul de plată este de 15 zile + 30 de zile perioada de graţie, fără să fie calculate dobânzi penalizatoare. Pentru clienţii care sunt persoane juridice, termenul de plată este de 10 zile calendaristice + 30 de zile de graţie, contracte de piaţă reglementată.
În plus, pentru contractele de piaţă liberă atât la clienţii rezidenţiali cât şi pentru clienţii business, termenul de plată se poate consulta în anexa contractului.
De menționat este că problema facturilor la gaze și electricitate ce au explodat în ultima perioadă provoacă disperare printre consumatorii care s-au trezit cu sume uriașe de plată după liberalizarea pieței.
Momentan, piața concurențială a adus numai scumpiri, atât ca urmare a unei liberalizări prost făcute, darși după creșterea prețurilor energiei și a gazelor pe bursă, au anunțat experții.
Conform Institutului Național de Statistică, tarifele pentru curent și gaze au crescut cu 23, respectiv 20 la sută, din luna decembrie și până în iulie.
Avertizările experților
În acest context, experții avertizează că tăvălugul scumpirilor nu se va opri prea curând. Însă tot mai mulți români se plâng deja că au primit informări conform cărora valoarea facturilor crește chiar și cu 200%.
„Mergeți pe piața concurențială, liberă, alegeți cea mai bună ofertă. Nu stați pe piața serviciului universal! Primul care e pe listă, mai sunt 2-3 la același preț, este compania noastră, Hidroelectrica, oferă același preț, 0,225 lei pe kWh, faceți contracte!” îndemna ministrul energiei, Virgil Popescu.
„Măsurile de eficiență energetică nu trebuie privite ca fiind ceva rău. Ele sunt peste tot în lume apreciate ca fiind un mod prin care poți să-ți reduci costurile cu utilitățile. Nu este nimic rău în a fi atenți în ceea ce privește consumul ponderat de energie electrică, în sensul în care ne putem reduce facturile în acest sens.
Să nu uităm faptul că cel mai ieftin kilowatt sau megawatt de energie nu este nici cel din surse regenerabile, nici cel de pe OPCOM de pe zilele următoare, ci cel mai ieftin megawatt de energie este cel pe care nu-l consumăm”, spunea și George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.