Ce trebuie să știi despre pensionare în 2021. În acest articol ce se întâmplă cu pensiile, valoarea punctului de pensie, limita de vârstă pentru pensionare, acte necesare, dar și alte informații.
Despre pensii, trebuie să știi că ele vor fi recalculate. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus că 5 milioane de pensii vor fi recalculate în următoarele 18 luni, conform legii în vigoare, dorindu-se remedierea inechităților în care, spre exemplu, oameni cu același punctaj primesc pensii diferite. Anul acesta valoarea punctului de pensie este 1.442 lei. S-a ajuns la acaestă valoare în toamna anului 2020, după o mărire cu 14%, potrivit avocatnet.ro.
Pentru cei care doreau să știe dacă pensiile se vor mări anul acesta, răspunsul este negativ. O majorare cu 8% este planificată numai din septembrie 2022. Recent, Guvernul a adoptat o OUG în ce privește unele măsuri fiscale-bugetare, fiind prevăzut ca punctul de pensie să atingă valoarea de 1.875 lei începând cu septembrie 2023.
Pentru cei care vor să știe care este limita de vârstă pentru pensionare, vârsta minimă de pensionare se calculează în funcție de data nașterii. Bărbații care împlinesc 65 de ani în 2021 se pot pensiona pentru limita de vârstă dacă îndeplinesc condițiile minime de cotizare, adică minimum 15 ani munciți legal. Stagiul complet este stabilit la 35 de ani. Cât despre femei, ele se pensionează la 61 de ani, dar diferit pe parcursul acestui an, în funcție de lună și de stagiul de cotizare. Un stagiu complet este de 31 de ani și 6 luni. Vârsta de pensionare pentru femei crește gradual până în 2030, atunci când femeile pot ieși la pensie la vârsta de 63 de ani, cu un stagiu complet de cotizare tot de 35 de ani și un stagiu minim de 15 ani.
Pot cere însă pensionarea anticipată persoanele care au muncit sau au trăit cel puțin 30 de ani în localități intens poluate, fără penalizări. Documentele necesare pentru ieșirea la pensie sunt: cerere, certificat de naștere și de căsătorie, original și copie, CI, carnet de munca, original și copie, carnet de asigurari sociale pentru agricultori, alte acte care atestă vechimea în munca, diploma de absolvire a invățământului universitar, adeverință din care să rezulte perioada studiilor, adeverință privind sporurile cu caracter permanent din contractul de muncă, adeverință privind munca în condiții deosebite și speciale, alte acte ce dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.
Cei care au vârsta de pensionare și stagiu incomplet de cotizare pot să cumpere vechime, pe baza unui contract încheiat cu casa teritorială de pensii, pentru o perioadă anterioară de maxmum 6 ani. De la 1 septembrie 2021 intră în vigoare noua lege a pensiilor, ce prevede posibilitatea de a cumpăra vechime pentru perioade ce nu pot depăși 5 ani, nu trebuie să fie consecutivi. Tot de la 1 septembrie 2021, cumularea pensiei se va pute face numai cu venituri pentru care se datorează obligatoriu contribuția la asigurări de sănătate. Astfel, cumulul pensiei cu un salariu din sistem bugetar nu o să mai fie posibil.