Tot ce trebuie să știi despre gripă. Cum se transmite virusul gripal

de: Diana Radu
23 01. 2019

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 27, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Iată ce trebuie să știți despre gripă.

Gripa se transmite de la o persoană la altă pe cale respiratorie, prin intermediul salivei eliminate în timpul tusei, strănutului sau a vorbirii. Virusul gripal are o perioadă de incubație de două zile.

Care este diferenţa dintre gripă şi răceală

Gripa sezonieră este cauzată de virusuri umane gripale care infectează căile respiratorii, respectiv nas, gât, bronhii şi uneori plămâni. Cele mai frecvente simptome ale gripei sunt:  febră, durere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap. În plus, spre deosebire de răceală, gripa se manifestă și prin dureri musculare.

De asemnea, gripa apare brusc, în timp ce debutul răcelii este mai lent și este însoţit de usturimi în gât, nas înfundat şi dureri de cap. În ceea ce priveşte temperatura corpului, în cazul gripei aceasta depăşeşte 38 de grade, iar în cazul răcelii bolnavii nu au temperatură, ci stări febrile.

Gripa se poate trata cu antivirale, dar acestea se iau la începutul infecţiei. Dacă aveţi dureri musculare, dureri de cap şi febră mare mergeţi de urgenţă la spital, mai ales dacă în toamnă aţi ratat vaccinul antigripal.

Gripa nu se tratează cu antibiotice

Cea mai eficientă măsură de prevenire a gripei este vaccinul antigripal. Dacă nu ați făcut vaccinul antigripal în toamnă și aveți dureri musculare, dureri de cap și febră mare, medicii recomndă să nu luați antibiotice acasă, ci să mergeți de urgență la spital.

Gripa se poate trata cu antivirale, dar acestea se iau la începutul infecţiei. Tratamentul cu medicamente antivirale este util pentru toţi pacienții, chiar dacă nu aveţi încă simptome. De asemnea, virusul gripal se poate confirma prin teste rapide din mucoasa nazală.

În afară de vaccinul antigripal, care este cel mai sigur mod de a ne proteja, trebuie să respectăm anumite măsuri igienico-sanitare: de evitat aglomerațiile, părinții să-și țină copiii bolnavi acasă, iar în școli să se facă un triaj epidemiologic. De asemenea, spitalele trebuie să limiteze vizitele aparținătorilor.

Gripa poate accentua simptomele pacienților cardiaci

Dacă aveți orice fel de afecțiuni cardio-vasculare de la hipertensiune, diabet, depuneri de colesterol în vase, accident vascular, în antecedente, vă încadrați în categoria de risc maxim în caz de gripă. De aceea, trebuie să fiţi atenţi. În aceeași categorie de risc se află și gravidele, copiii și orice persoană trecută de 65 de ani.

În momentul în care organismul atinge o temperatură de 39 de grade, corpul trebuie să lupte pentru a se răci. Astfel, inima va bate mai repde pentru ca sângele să circule mai repede, iar căldura să se piardă în exterior. În acest caz, o inimă care nu funcționează cum trebuie, nu va putea hrăni cu oxigen corpul, iar prin urmare poate apărea un infarct miocardic. Sîngele pompat cu putere se va duce către cap, unde se va produce accidentul vascular cerebral.