Tot ce trebuie să știi despre Decebal, cea mai înaltă sculptură din Europa, cu care România se mândrește

de: Ana Chivu
18 06. 2021

România nu va înceta vreodată să fie frumoasă! Una dintre cele mai înalte sculpturi cu care putem să ne mândrim este Decebal. Aceasta este cea mai înaltă din Europa și atrage din ce în ce mai mulți turiști. Iată tot ce trebuie să știi despre opera de artă!

Chipul lui Decebal, cea mai înaltă scultură din Europa: detalii despre opera din România

Chipul lui Decebal face parte din operele de artă extrem de importante ale românilor. Sculptura este cea mai înaltă din Europa și este încadrată într-un peisaj spectaculos. Turiștii vin în mod special la Cazanele Dunării pentru a-i vedea chipul în stâncă, iar cei mai mulți au fost atenți la detaliile în privința poveștii în care a luat naștere. Chipul lui Decebal se află pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dduhovna, spre Orșova, județul Mehedinți.

Sculptura măsoară 55 de metri și a fost realizată de istoricul Iosif Constantin Drăgan. Cel din urmă a avut ideea realizării operei și a și finanțat lucrarea, dar și cei 12 oameni care au muncit preț de 10 ani pentru a o finisa – între anii 1994 și 2004. Artistul plastic este Florin Cotarcea, care a împrumutat din trăsăturile tatălui pentru ceea ce pot vedea românii.

O mândrie pentru România este că aceasta concurează cu Statuia Libertății din Statele Unite ale Americii în dreptul mărimii sale, dar și cu sculpturile de pe Muntele Rushmore în privința timpului de lucru alocat. Alpiniștii au lucrat zilnic, în două ture, a câte șase ore, în perioada martie-octombrie. Condițiile nu au fost deloc unele ușoare, iar riscul era la tot pasul.

Lucrarea nu este finalizată 100%

Tocmai în acea porțiune Dunărea măsoară cea mai mare adâncime, 1.20 de metri. Detaliul în cauză i-a împiedicat pe alpiniști să folosească utilaje grele, așa că fiecare a fost nevoit să își care în spate uneltele și să se cațere pe schele într-o zonă plină de vipere.

Iosif Constantin Drăgan a dorit ca prin sculptură să comemoreze și să demonstreze contribuția românilor la formarea culturii europene. Deși puțini știu, opera de artă este realizată doar în proporție de 60% pentru că după moartea artistului soția sa a sistat lucrările.

“Lucrarea este făcută în proporţie de 60%. Mai trebuia lucrat, practic, ce este mai important: finisajele ce întregesc un chip, pomeții, nasul, pupilele și, foarte important, arcadele. Trebuia lucrat și la căciulă… Financiar nu m-am bucurat foarte tare. Promisiuni au fost multe, dar după decesul lui Iosif Constantin Drăgan totul s-a schimbat. Soţia acestuia a oprit lucrările şi toţi am rămas aşa în coadă de peşte”
Florin Cotarcea, realizatorul mulajului chipului lui Decebal