Tot ce trebuie să știi dacă ai card de credit sau card de debit. Care este, de fapt, diferența

de: Dumitrache Diana
19 08. 2020

Toată lumea a auzit de cardurile de credit sau de debit, însă puţini sunt cei care au habar de diferenţele dintre cele două. Deşi au cam aceleaşi funcţionalităţi, există lucruri majore care le deosebesc.

Care este diferenţa dintre un card de credit şi unul de debit

Deşi cu amândouă tipurile de card poţi plăti facturi sau face cumpărături, cardul de credit se diferenţiază de cel de debit prin provenienţa banilor. Astfel, în cazul celui de debit, cheltuieşti banii din salariu sau primiţi de la cineva anume. În schimb, sumele de pe cardul de credit sunt împrumutaţi de la bancă. Desigur, pentru orice sumă cheltuită plăteşti o dobândă care este stipulată în contract. Este important de precizat că există un termen limită până la care trebuie să depui banii înapoi pe card.

Din păcate, mulţi români nu au habar de diferenţa dintre cele două şi se trezesc la finalul perioadei de plată, în cazul cardului de credit, că suma pe care trebuie să o înapoieze poate fi chiar dublă.

Tot ce trebuie să știi dacă ai card de credit sau card de debit. Care este, de fapt, diferența

Cardul de credit/cumpărături, un sistem păcătos

Specialiştii recomandă românilor să citească cu atenţie contractele pe care le semnează cu băncile. Deşi poate fi tentant să îţi faci un astfel de card, după ce ai cheltuit suma oferită de bancă îţi vei da seama că ai făcut o mare greşeală dacă nu eşti atent.

Tot ce trebuie să faci pentru a profita de aceşti bani este să ştii exact care este perioada de graţie (între 45 şi 60 de zile). Aceasta garantează că nu se va plăti dobândă dacă suma este restituită în intervalul agreat.

Dacă, de exemplu, pleci în concediu şi vrei să ai o sumă de bani de rezervă, poţi apela cu încredere la cardul de cumpărături, însă, pentru a nu plăti o dobândă usturătoare, trebuie să depui banii în cont în perioada de graţie.