Anunțul care vizează milioane de români. Toți cu credite la bancă trebuie să afle

Anunțul care vizează milioane de români. Toți cu credite la bancă trebuie să afle
Anunțul care vizează milioane de români. Toți cu credite la bancă trebuie să afle

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională a României. Toți românii cu credite în lei trebuie să știe asta!

Toți românii cu credite sunt vizați

În primul rând trebuie să reamintim că indicele ROBOR reprezită rata dobânzii în funcție de care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare, iar ratele indicelul se stabilesc pentru opt scadenţe, cea mai scurtă fiind de o zi, iar cea mai lungă de un an. Cu toate că lumea pleacă de la ideea că ROBOR influențează rata creditelor de consum, acesta nu are nicio influență directă asupra valorii dobânzii acestor credite, după cum declara și Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Astăzi, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la nivelul de 1.99%, în timp ce indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) este de 2,41 %, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

Începând cu 11 noiembrie 2019 ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR.

În ceea ce privește Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), acesta este reglementat de OUG 19/2019.

Tot ce trebuie să știi despre ROBOR

„Un indicator al pieţei monetare, Robor-ul, exprimând medii ale dobânzilor la care băncile fac plasamente în lei la alte bănci, este în atenţia uneia dintre comisiile Senatului. Motivul fiind, ca intenţie, generos: găsirea unei soluţii care să conducă la ieftinirea creditului în România prin modificarea formulei de calcul al Robor-ului. Numai că această intenţie, oricât ar fi de generoasă, nu are cum să ajungă la rezultatul scontat. Pentru că în formula actuală a dobânzii active  –  am numit dobânda la credite  – , constituită (aşa cum prevede o ordonanţă de urgenţă a guvernului din 2010) prin adunarea Robor-ului cu marja băncii creditoare, o reducere a Robor-ului nu de către piaţă, ci prin găsirea unei formule-magice  de recalculare, ar avea o influenţă egală cu… zero. Mă refer, desigur, la o influenţă pozitivă, care să se soldeze cu reducerea dobânzilor active“ – Adrian Vasilescu.

 

Urmăriți Playtech.ro și pe