O studiu extins realizată de oamenii de știință de la Universitatea Oxford demontează ideea că utilizarea Facebook ar genera un impact negativ asupra psihicului oamenilor. Mai mult, în urma acestei cercetări, care a durat 12 ani, se poate spune că acest mit legat de efectele nefaste ale rețelei sociale Facebook asupra oamenilor a fost spulberat, fiind descoperit exact contrariul. Află ce argumente aduc autorii studiului în acest sens.
Cercetătorii de la Institutul de Internet Oxford au analizat datele utilizatorilor Facebook activi pe cap de locuitor din 72 de țări, bărbați și femei, în două categorii de vârstă, 13-34 de ani și peste 35 de ani, potrivit informațiilor oferite de autorii studiului. Cercetarea a examinat impactul Facebook asupra bunăstării oamenilor, iar rezultatele surprinzătoare au desființat unele idei preconcepute.
Profesorul Andrew Przybylski, liderul cercetării publicată în revista Royal Society Open Science, a explicat că analiza datelor nu susține ipoteza că utilizarea Facebook este dăunătoare. Mai mult, datele sugerează că utilizarea platformei ar putea fi asociată cu bunăstare.
”Am examinat cu atenție cele mai bune date disponibile și am descoperit că nu susțin ideea că apartenența la Facebook are efecte nocive, ci dimpotrivă. De fapt, analiza noastră arată că Facebook poate crește bunăstarea utilizatorilor”, a declarat acesta.
Studiul a urmărit utilizatorii activi pe Facebook din 2008 până în 2019 și a investigat cum utilizarea rețelei sociale a fost legată de bunăstare în diferite grupuri de vârstă și țări. Rezultatele au arătat că asocierea dintre utilizarea Facebook și bunăstare a fost mai puțin pozitivă pentru bărbați și pentru tineri. În ciuda faptului că rapoartele despre efectele negative ale rețelelor sociale sunt frecvente, studiul subliniază că majoritatea acestor concluzii sunt nefondate și neconcludente.
„Deși rapoartele asupra rezultatelor psihologice negative asociate cu rețelele sociale sunt comune în scrierile academice și populare, dovezile pentru vătămări sunt, în general, mai mult speculative decât concludente”, au transmis autorii studiului, potrivit site-ului Independent.
Profesorul Matti Vuorre, coautor al studiului, a subliniat că rezultatele ar trebui să ghideze dezbaterea despre rețelele sociale către baze de cercetare mai complexe și mai transparente.
„Avem nevoie de cercetări colaborative mai transparente între oamenii de știință independenți și industria tehnologiei pentru a determina mai bine cum, când și de ce platformele online moderne ar putea afecta utilizatorii lor.”, a transmis sursa citată.
Comentând studiul, profesorul Peter Etchells de la Universitatea Bath Spa a considerat că această descopeire reprezintă o dovadă a faptului că putem utiliza datele existente pentru a răspunde întrebărilor semnificative despre relația dintre tehnologie și sănătatea mintală.
Cu toate acestea, Etchells a menționat că rezultatul cercetării are limitele sale, fiind un studiu descriptiv, iar concluziile trebuie interpretate cu precauție. Cauzalitatea și complexitatea stării de bine a oamenilor necesită analize detaliate pentru a extrage concluzii solide.
”Acesta este un studiu descriptiv și, ca atare, nu ne poate spune nimic despre cauzalitate. Adică nu știm cum, dacă sau în ce măsură, schimbările în adoptarea Facebook determină schimbări în bunăstarea mentală.
Bunăstarea este un fenomen complex și chiar și în contextul utilizării rețelelor sociale, trebuie să fim atenți să tragem concluzii ferme, analizând modul în care oamenii folosesc o singură platformă, cum ar fi Facebook.”, a transmis acesta.
Astfel, cercetarea Oxford aduce o perspectivă nouă asupra modului în care utilizarea Facebook poate influența bunăstarea, indicând că legăturile sunt mai puțin nocive decât se credea anterior.