Torționarii care l-ar fi torturat și ucis pe Gheorghe Ursu, achitați. Cum își motivează decizia magistrații
Curtea de Apel București i-a achitat pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, foștii ofițeri de Securitate care sunt acuzați că l-au torturat și ucis în bătaie pe disidentul Gheorghe Ursu. Instanța le-a schimbat încadrarea în tratamente neomenoase. Decizia magistraților nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Acuzații din dosarul disidentului Gheorghe Ursu au fost achitați
Judecătorii i-au achitat pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș pentru acuzațiile de infracțiuni împotriva umanității și au schimbat încadrarea juridică în tratamente neomenoase. Decizia Curții de Apel București nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În acest dosar, Vasile Hodiș este acuzat că l-a bătut pe disidentul Gheorghe Ursu până l-a lăsat fără suflare. Martorii susțin că printre cei care l-au bătut pe disident s-a aflat și Marin Pârvulescu. Gheorghe Ursu a fost cercetat de Securitate în anii ’80, după ce au aflat că a trimis mai multe scrisori către Europa Liberă și a ținut un jurnal în care a notat ororile comise de comuniști.
În același dosar a fost judecat și Tudor Postelnicu, fost şef al Departamentului Securităţii Statului, care a fost pus sub acuzare pentru complicitate la infracţiuni contra umanităţii. Acesta a încetat din viață în timpul procesului. La ultimul termen din dosar, procurorii au cerut o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru cei doi acuzați, cu mențiunea că dacă ar fi avut sub 60 de ani ar fi solicitat închisoare pe viață.
Instanța a lăsat nesoluționată latura civilă a dosarului și a ridicat măsurile asiguratorii dispuse pe bunurile inculpaților.
Procurorii militari susțin că Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș „au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra victimei inginerul disident Ursu Gheorghe Emil, acţiuni care au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să-i aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă.”