Topul țărilor dependente de gazul din Rusia. Ce loc ocupă România, de fapt

de: Ana Chivu
08 03. 2022

Cum arată clasamentul țărilor dependente de gaz rusesc? Iată un top în funcție de ponderea gazelor din Rusia în totalul energiei consumate! Oameni din lumea întreagă se gândesc la acest detaliu de la izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina, mai ales după ajutorul unor țări către Ucraina. Evenimentele l-au înfuriat pe liderul de la Kremlin și l-au făcut să creeze o listă neagră a țărilor în care se află și România.

Țări dependente de gaz rusesc: pe ce loc este România?

Specialiștii arată că 25% din energia consumată în Ungaria se bazează pe gazele naturale importate din Rusia. În timpul acesta, indicatorul este de 22% în Slovacia, Moldova arată 17%, Austria arată 15% și Germania 14%, conform unui clasament realizat de CNN pe baza datelor Eurostat.

Datele mai arată că România ocupă locul 17 în topul țărilor dependente de gazele importate din Rusia. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat în cursul zilei de luni că Europa nu își poate asigura aprovizionarea cu energie fără importuri din Rusia.

Energia a fost exclusă în mod deliberat din rundele anterioare de sancțiuni, lucru precizat de oficialul menționat în cadrul unui comunicat de presă. Cel din urmă a mai subliniat că energia din Rusia este de „o importanță esențială” pentru viața generală, de zi cu zi a cetățenilor săi.

Ministrul de Finanțe al Ungariei a declarat că guvernul său nu va sprijini sancțiuni asupra energiei ruse. El a vorbit într-un clip video postat luni despre daunele substanțiale asupra economiei sale după sancțiunile împotriva Rusiei.

Rusia amenință că va opri livrarea de gaze spre Europa

Rusia a amenințat de curând în mod direct că va opri livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1. Acest lucru se petrece pentru prima oară de la invazia din Ucraina, după ce mai multe țări au sărit în ajutor oponentului în diverse moduri în războiul direct cu Rusia.

„Avem dreptul deplin (…) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă”, a spus Novak luni.

El a dat asigurări că Rusia nu face încă acest pas, dar a adăugat că Moscova se simte împinsă în această direcție de politicienii europeni și de acuzațiile lor. De asemenea, cel din urmă a atras atenția că prețul la petrol ar putea crește de peste două ori, dacă SUA și aliații lor ar interzice importurile de petrol rusesc, după ce Rusia a fost practic scoasă de pe piețele financiare occidentale.