Faptul că o alimentație bazată pe legume ar asigura slăbirea celor care recurg la un astfel de program culinar, sau că cel puțin ar bloca îngrășarea este doar un mit, se pare, potrivit celor susținute de nutriționiști. Care sunt legumele care îngrașă și de ce se întâmplă acest lucru a fost explicat de cei inițiați în domeniu.
Îngrășarea nu are de a face cu împărțirea alimentelor în vegetale și animale, ci totul se reduce la volumul de calorii pe care îl numără respectivul preparat. Iar asemenea cărnii care conține grăsimi, cu o mare cantitate de calorii, și legumele în a căror compoziție intră amidonul au un număr ridicat de calorii.
Amidonul este o substanță organică ce se găsește în semințele, fructele și tuberculele plantelor și care se folosește, între altele, în industria alimentară. Din amidon se extrage glucoză și constituie o sursă importantă de glucide, ceea ce explică motivul pentru care legumele cu amidon au o valoare calorică mare.
În continuare, vom prezenta care sunt câteva legume foarte folosite în cultura culinară a românilor și care posedă mult amidon. Printre fruntașe, „cartoful este una dintre cele mai consumate legume, însă are multe calorii. Doi cartofi fierţi sau copţi pot avea şi 200 de calorii. Dacă facem piure nu înseamnă că mâncăm dietetic dacă adăugăm lapte sau unt pentru gust. De asemenea, dacă prăjiţi cartofii aveţi o adevărată bombă calorică indiferent că îi mâncaţi simpli sau cu friptură. Cartofii sunt benefici pentru organism, dar dacă vreţi să slăbiţi trebuie să îi consumaţi natur, fierţi în apă după ce i-aţi curăţat. Evitaţi însă cartofii dulci, atât de populari în ultima vreme. Au aproape dublul caloriilor celor normali. Porumbul are şi el 150 de calorii. Este sănătos şi multă lume îl mănâncă fiert simplu sau ca şi garnitură. În dietă trebuie însă evitat“, a dezvăluit Eva Iorțan, medic nutriționist.
Fasolea, țelina, rădăcina de pătrunjel sau păstârnac și avocado sunt și ele sănătoase și benefice pentru alimentație, însă nu îi vor ajuta deloc pe cei care încearcă să slăbească, chiar și consumate crude. În schimb, nutriționiștii le recomandă celor care încearcă să scadă în greutate legumele cu un conținut foarte mare de apă, precum castraveții și tomatele. De asemenea, și ardeii, brocoli, conopida, varza și dovleceii se află printre legumele cu un conținut scăzut de calorii.