Eurostat spune că, la nivel european, consumul real al gospodăriilor pe cap de locuitor continuă să scadă atât în zona euro, cât și în UE. Cu toate astea, raportul arată o creștere la consumul pe cap de locuitor pentru România în ultimii trei ani.
Eurostat publica în decembrie anul trecut un raport referitor la consumul pe cap de locuitor (AIC ) în zona euro și UE. Indicatorul AIC este o măsură a bunăstării materiale a gospodăriilor. În toate statele membre, indicatorul exprimat în standarde de putere de cumpărare a variat de la 58% din media Uniunii Europene, în Bulgaria, și la 135% în Luxemburg.
Nouă state membre au înregistrat consumul pe cap de locuitor peste media UE în 2019. Cel mai ridicat nivel din UE a fost înregistrat în Luxemburg, cu 35% peste media UE.
Micuțul stat s-a situat înaintea Germaniei, care înregistra peste 22%. Acestea au fost urmate de Austria, Danemarca, Belgia, Țările de Jos, Finlanda, Franța și Suedia, cu valori între 9 și 18% peste media UE.
Consumul pentru treisprezece state membre se situa între media UE și 25% sub aceasta. În Italia, Irlanda, Cipru, Cipru, Lituania și Spania, valorile au fost cu 10% sau mai puțin sub media UE. Portugalia, Cehia, Malta și Slovenia s-au situat mai jos, între 10% și 20%.
Polonia, România, Grecia și Estonia se situau între 20% și 25% sub medie. Cinci state membre au înregistrat un consum pe cap de locuitor cu peste 25% sub media UE. Letonia, Slovacia, Ungaria și Croația se situau între 25% și 35% sub media UE. La nivelul anului trecut Bulgaria avea un AIC pe cap de locuitor cu 42% sub media UE.
În ultimii trei ani, consumul, în raport cu media UE, a rămas relativ stabil în majoritatea statelor membre. Cu toate acestea, o creștere clară a fost înregistrată în România. Conform Eurostat, țara noastră a înregistrat 79% din media UE în 2019 față de 70% în 2017. România, spune Eurostat, a devansat state ca Lituania, Portugalia, Malta, Slovenia și Bulgaria. (vezi galeria)
Conform raportului Eurostat, România înregistra în 2020 un consum pe cap de locuitor de 79%, și un consum din PIB pe cap de locuitor, de 70%. Conform acelorași date, Luxemburg are cel mai ridicat PIB pe cap de locuitor. Acesta se datorează în parte ponderii mari a lucrătorilor transfrontalieri în totalul ocupării forței de muncă din această țară.