Top cei mai bogați 10 miliardari de pe planetă conform Forbes. Provin din 34 de țări
Anul 2021 a fost un an de scădere pentru miliardari. Sunt cu 87 mai puțini și valorează cu 400 de miliarde de dolari mai puțin decât în urmă cu un an, potrivit listei anuale a miliardarilor lumii întocmită de Forbes. Cu toate acestea, pe fondul războiului, al pandemiei și al unor piețe slabe, un total de 236 de persoane, în scădere de la un record de 493 în 2021, au devenit miliardari în cursul anului trecut.
Lista miliardarilor anului 2022 publicată de Forbes
Celebra revistă Forbes a publicat astăzi celebra listă a miliardarilor pentru anul în curs. Conform publicației, sunt intrate pe listă noi nume din 34 de țări diferite. În ciuda represiunii guvernului chinez în domeniul tehnologiei, China a produs 62 de noi miliardari, inclusiv doi din Hong Kong, cel mai mare număr de miliardari din toate țările.
Printre aceștia se numără Chris Xu, în vârstă de 52 de ani, cu o valoare estimată la 5,4 miliarde de dolari, fondatorul firmei de modă Shein, favorită a generației Z, și profesorul de inginerie Tang Xiao’ou, în vârstă de 54 de ani, cotat cu 5,7 miliarde de dolari, a cărui firmă de inteligență artificială SenseTime își obține aproximativ jumătate din venituri de la Partidul Comunist Chinez.
Forbes mai spune că cel mai bogat nou-venit este din Taiwa. Este vorba de Zhang Congyuan, în vârstă de 74 de ani , cu 11,7 miliarde de dolari, fondatorul producătorului de încălțăminte Huali Industrial, care produce încălțăminte pentru zeci de mărci, printre care Nike, Puma, UGG și Vans.
50 de noi miliardari noi din Statele Unite ale Americii
Statele Unite au al doilea cel mai mare număr de nou-veniți, și anume 50 de noi miliardari. Lista îl include și pe Gary Wang, în vârstă de 28 de ani. Cotat cu 5,9 miliarde de dolari, este cofondatorul și directorul tehnologic al bursei de criptomonede FTX, cu sediul în Bahamas, și Scott Shleifer, în vârstă de 44 de ani. Shleifer, confor publicației, ar avea 5 miliarde de dolari, și este cofondatorul diviziei de capital privat a fondului de acoperire Tiger Global Management.
Miliardarii din India intră pe listă
India completează topul primilor trei, cu 29 de noi miliardari, inclusiv managerul de fonduri speculative Karthik Sarma. magnatul indian este cotat de Forbesc cu 3,1 miliarde de dolari. În vârstă de 47 de ani, a construit un fond de investiții care și-a văzut participația de 43% în Avis Budget Group mai mult decât quintuplată în cursul anului 2021. Anul trecut compania de închirieri auto a anunțat că va adăuga vehicule electrice.
Un alt miliardar indina vine din domeniul farmaceutic, și anume Subba Rao Jasti. Cotat cu 1,1 miliarde de dolari, în vârstă de 95 de ani, Subba Rao este cea mai veche apariție pe lista din acest an. Cea mai bogată femeie din India, este Falguni Nayar, cu 4,5 miliarde de dolari. Nayar a părăsit băncile de investiții în urmă cu un deceniu, la vârsta de 49 de ani, pentru a lansa retailerul de produse de frumusețe și modă Nykaa, scoțându-l la bursă în noiembrie anul trecut.
Pe lista Forbes intră 33 de femei
Prima femeie miliardar este Renata Kellnerova. Renata a moștenit o avere estimată la 16,6 miliarde de dolari, alături de cei patru copii ai săi, după ce soțul ei, Petr Kellner, un investitor și cea mai bogată persoană din Cehia, a murit într-un accident de elicopter în martie 2021. Petre Kellner este fostul proprieatr al PRO TV. Ea este cea mai bogată nouă miliardară din lume în acest an.
Cele mai bogate femei care s-au alăturat listei sunt:
- Edythe Broad, văduva regretatului magnat al construcțiilor de case și asigurări și filantrop Eli Broad – 6,9 miliarde de dolari,
- Melinda French Gates, fosta soție a lui Bill Gates de la Microsoft – 6,2 miliarde de dolari,
- Melanie Perkins, în vârstă de 34 de ani, cofondatoare și CEO al aplicației de design grafic Canva, – 40 de miliarde de dolari în septembrie anul trecut,
- Miranda Qu, cofondatoarea și președinta Xiaohongshu, companie de social media și comerț electronic cu sediul în Shanghai – 1,8 miliarde de dolari,
- Rihanna, ale cărei participații în linia de produse cosmetice Fenty Beauty și în afacerea de lenjerie Savage X Fenty au contribuit la transformarea ei în prima miliardară din Barbados – 1,7 miliarde de dolari.
Citește și: Rihanna este însărcinată pentru prima dată. Cine este tatăl celebru
Regizorul Stăpânul Inelelor, Peter Jackson pe lista miliardarilor
Peter Jackson a intrat pe lista de anul acesta a publicației Forbes cu 1,5 miliarde de dolari. Celebrul regizor a devenit miliardar în noiembrie, când a vândut o participație în magazinul său de efecte digitale pentru film Weta către Unity Software pentru aproximativ 975 de milioane de dolari.
Deși numele lui Leonid Radvinsky s-ar putea să nu vă sune cunoscut, probabil că sunteți familiarizați cu OnlyFans, cea mai bună investiție a veteranului porno online în vârstă de 40 de ani. Radvinsky este cotat cu 1,2 miliarde de dolari.
Forbes: „Sectorul finanțelor și investițiilor a produs mai mulți noi miliardari”
Chiar dacă piețele globale s-au poticnit, sectorul finanțelor și investițiilor a produs mai mulți noi miliardari, mai exact 45 la număr, spune Forbes. Printre aceștia se numără investitori tradiționali precum Josh Kushner, în vârstă de 36 de ani. Kushner, cu cele 2 miliarde de dolari, a avut parte de un boom financiar, după ce firma sa de capital de risc Thrive Capital a fost evaluată la 3,6 miliarde de dolari de către investitorul Goldman Sachs în luna mai a anului trecut.
Un alt miliarar din acest sector este Ramzi Musallam, în vârstă de 53 de ani, fiind cotat cu 4 miliarde de dolari. Musallam a crescut activele firmei de capital privat Veritas Capital la 39,5 miliarde de dolari, de la 2 miliarde de dolari în 2012, când fondatorul Robert McKeon a murit prin sinucidere.
Citește și: Cea mai mare veste pentru clienții Revolut. Cum pot transfera banii către alte bănci în doar 5 secunde
Fondatori fintech miliardari peste noapte
Noii veniți din sectorul financiar includ, de asemenea, fondatori fintech. Este vorba de Pedro Franceschi, în vârstă de 25 de ani, și Henrique Dubugras, în vârstă de 26 de ani. Amândoi au cu câte 1,5 miliarde de dolari. Cei doi sunt cofondatorii brazilieni ai companiei Brex. Este vorba de un startup de carduri de credit pentru companii, care a fost evaluat la 12,3 miliarde de dolari de către investitori în ianuarie.
Multe dintre ele sunt companii de tehnologie, ajutând sectorul tehnologic să adauge 38 de nou-veniți pe lista din acest an.
Alex Shevchenko și Max Lytvyn sunt primii, cu câte 4 miliarde de dolari fiecare. Sunt cofondatorii, de origine ucraineană, ai instrumentului de verificare gramaticală Grammarly. Proiectul celor doi a fost evaluat la 13 miliarde de dolari de către investitori în noiembrie.
Cofondatorii pieței NFT OpenSea, Devin Finzer, în vârstă de 31 de ani, și Alex Atallah, în vârstă de 30 de ani, cu câte 2,2 miliarde de dolari fiecare, au devenit miliardari atunci când afacerea a fost evaluată la 13,3 miliarde de dolari într-o rundă de finanțare din ianuarie.
Nikil Viswanathan, în vârstă de 34 de ani, și Joe Lau, în vârstă de 32 de ani, au câte 2,4 miliarde de dolari fiecare. Cei doi au încheiat o rundă de finanțare pentru startup-ul lor, Alchemy. Softwareul companiei alimentează mii de firme de calcul bazate pe blockchain. Compania este evaluată la 10,2 miliarde de dolari.
Sectorul de producție a produs 36 de noi miliardari în acest an
Un prim nume inclus de Forbes este cel al Susanei Carol Holland, în vârstă de 65 de ani, cotată cu 3,8 miliarde de dolari. Holland prezidează Amplifon, cu sediul la Milano. Este cel mai mare retailer de aparate auditive din lume, fondat de regretatul său tată Algernon Charles Holland în 1955.
Un alt italian, Giuseppe Crippa, în vârstă de 86 de ani, are o cotație de 3,2 miliarde de dolari. Giuseppe Crippa a debutat e lista din acest an, la trei decenii după ce a fondat Technoprobe în garajul și mansarda sa. Producătorul de dispozitive de testare a microcipurilor, cu sediul în Cernusco Lombardone, a intrat în februarie la bursă pe Euronext Milano.
Primii 5 miliardari Forbes cu cele mai mari câștiguri
1.Elon Musk – 219 miliarde de dolari; câștig din aprilie 2021: 68 de miliarde de dolari:
Averea antreprenorului de rachete și mașini electrice a crescut cu 68 de miliarde de dolari în ultimul an. Acest lucru a urmat unui câștig de 126 de miliarde de dolari între listele World’s Billionaires din 2020 și 2021. La începutul anului 2022, averea lui Musk a depășit pentru scurt timp 300 de miliarde de dolari. Apoi a scăzut la 219 miliarde de dolari pentru lista Forbes din 2022.
2.Changpeng Zhao – 65 miliarde de dolari; câștig din aprilie 2021: 63,1 miliarde de dolari:
Cunoscut sub numele de CZ, Changpeng Zhao este directorul executiv al celui mai mare exchange de criptomonede din lume, Binance. Zhao deține aproximativ 70%. Averea netă a sărit în ultimul an datorită noilor informații despre participația sa și succesul bursei.
3.Gautam Adani – 90 de miliarde de dolari; câștig din aprilie 2021: 39,5 miliarde de dolari:
Cu acțiuni la șase companii listate la bursă care au depășit performanța indicelui de referință din India în 2021. Averea netă a lui Adani a crescut cu peste 39 de miliarde de dolari, ceea ce îl face să fie a 11-a cea mai bogată persoană din lume și a doua cea mai bogată persoană din Asia, imediat după compatriotul său indian Mukesh Ambani. Președinte al Adani Group, Adani are companii care activează în producția de energie, cărbune și imobiliare. Cel mai mare operator portuar privat din India, Adani Group deține 74% din Aeroportul Internațional din Mumbai.
4.Rodolphe Saadé & familia – 41,4 miliarde de dolari; câștig din aprilie 2021: 30,5 miliarde de dolari:
Averea lui Saadé a crescut datorită cererii în creștere a companiei de logistică maritimă CMA CGM, o companie privată în care el și familia sa dețin o participație de 73%. Creșterea valorii companiei îl face pe Saadé a treia cea mai bogată persoană din Franța.
5. Michael Bloomberg – 82 de miliarde de dolari; câștig din aprilie 2021: 23 de miliarde de dolari:
Averea netă a fostului primar al orașului New York a crescut cu aproape 40% față de anul trecut. Veniturile estimate ale companiei sale de informații financiare și media, Bloomberg LP, au crescut. El deține 88%.
În topul realizat de Forbes, miliardarul Bill Gates a ieșit din lista anului 2022. În listă se mai regăsește încă și celebrul magnat media Warren Buffet, cotat cu 118 miliarde de dolari.