11 feb. 2021 | 15:02

Top alimente pentru suflet. Ce legătură există cu ceea ce mănânci zilnic

Sănătate
Top alimente pentru suflet. Ce legătură există cu ceea ce mănânci zilnic
Moduri în care mâncarea pe care o consumi îți poate afecta starea de spirit și creierul

Creierul nostru este mereu „pornit”. Ne îngrijește gândurile și mișcările, respirația și bătăile inimii, simțurile. Creierul funcționează din greu 24/7, chiar și în timp ce dormim. Asta înseamnă că necesită o alimentare constantă cu combustibil. „Combustibilul” respectiv provine din alimentele pe care le consumăm și ceea ce conține acest combustibil face diferența. Mai simplu spus, ceea ce mâncăm afectează direct structura și funcția creierului și, în cele din urmă, starea de spirit.

Moduri în care mâncarea poate afecta starea de spirit și creierul nostru

La fel ca o mașină scumpă, creierul funcționează cel mai bine atunci când primește doar combustibil premium. Consumul de alimente de înaltă calitate care conțin multe vitamine, minerale și antioxidanți hrănesc creierul și îl protejează de stresul oxidativ. Specialiștii le numesc „deșeurile”, radicalii liberi, produse atunci când organismul folosește oxigen, care poate deteriora celulele.

Din păcate, la fel ca o mașină scumpă, creierul poate fi deteriorat dacă mâncăm altceva decât combustibil premium. Dacă substanțele, cum ar fi ceea ce obținem din alimentele procesate sau rafinate, ajung în creier, acesta are o capacitate redusă de a scăpa de ele. Dietele bogate în zaharuri rafinate, de exemplu, sunt dăunătoare creierului.

Topul alimentelor pentru creier și suflet

Se pare că dispozițiile noastre, la fel ca și corpurile noastre, se descurcă mult mai bine cu alimente proaspete, întregi, care oferă o bogăție de proteine, vitamine, minerale și grăsimi omega-3 sănătoase. Deoarece, la rădăcină, ceea ce mâncăm afectează totul, de la producția noastră de neurotransmițători și hormoni la nivelurile noastre de energie și calitatea conexiunilor noastre sinaptice.

Dacă creierul nostru este lipsit de o nutriție de bună calitate sau dacă radicalii liberi sau celulele inflamatorii dăunătoare circulă în spațiul închis al creierului, contribuind în continuare la leziunile țesuturilor cerebrale, sunt de așteptat consecințe.

Ce este interesant este că, timp de mulți ani, domeniul medical nu a recunoscut pe deplin legătura dintre dispoziție și mâncare. Dar, domeniul înfloritor al psihiatriei nutriționale constată că există multe consecințe și corelații nu numai în ceea ce mănânci. Există corelații între cum te simți și cum te comporți, și tipurile de bacterii care trăiesc în intestinul nostru.

Toate acestea determină cât de bine răspundem la stresurile și cerințele vieții de zi cu zi. S-a demonstrat că anumite alimente îmbunătățesc sănătatea generală a creierului. În același timp îmbunătățesc anumite tipuri de tulburări ale dispoziției. Vă recomandăm, în ele urmează, câteva din alimentele sufletului, așa cum sunt ele denumite:

1. Peștele gras, aliment ce ajută creierul nostru

Acizii grași omega-3 sunt un grup de grăsimi esențiale pe care trebuie să le obțineți prin dietă, deoarece corpul nu le poate produce singur. Peștii grași precum somonul și tonul alb sunt bogate în două tipuri de omega-3. Este vorba de acid docosahexaenoic și acid eicosapentaenoic, care sunt legate de niveluri mai scăzute de depresie.

2. Ciocolata neagră ajută creierul nostru

Ciocolata este bogată în mulți compuși care stimulează starea de spirit. Zahărul poate îmbunătăți starea de spirit, deoarece este o sursă rapidă de combustibil pentru creierul nostru. Mai mult, poate elibera o cascadă de compuși care se simt bine, cum ar fi cofeina, teobromina și N-aciletanolamina.

Aceasta din urmă este o substanță similară chimic cu canabinoizii care a fost legată de starea de spirit îmbunătățită. Cu toate acestea, unii experți dezbat dacă ciocolata conține suficient din acești compuși pentru a declanșa un răspuns psihologic.

3. Alimentele fermentate 

Alimentele fermentate, care includ kimchi, iaurt, kefir, kombucha și varză acră, pot îmbunătăți sănătatea și starea de spirit a intestinului. Procesul de fermentare permite bacteriilor vii să prospere în alimentele care sunt apoi capabile să transforme zaharurile în alcool și acizi. În timpul acestui proces, se creează probiotice.

Aceste microorganisme vii susțin creșterea bacteriilor sănătoase din intestin și pot crește nivelul serotoninei. Este important de reținut că nu toate alimentele fermentate sunt surse semnificative de probiotice, cum ar fi în cazul berii, a unor  sortimente de pâine și a vinului, datorită gătitului și filtrării.

4.Bananele și creierul nostru

Bananele sunt bogate în vitamina B6, care ajută la sintetizarea neurotransmițătorilor, cum ar fi dopamina și serotonina. Mai mult, o banană mare, de 136 de grame, oferă 16 grame de zahăr și 3,5 grame de fibre.

5. Ovăz

Ovăzul este un bob integral care te poate ține cu bună dispoziție toată dimineața. Vă puteți bucura de ele sub mai multe forme, cum ar fi fulgiide ovăz, muesli și granola. Sunt o sursă excelentă de fibre, oferind 8 grame într-o singură cană brută. Fibrele ajută la încetinirea digestiei carbohidraților, permițând o eliberare treptată a zahărului în sânge pentru a vă menține nivelul de energie stabil.

 

Concluzia

Începeți să fiți atenți la modul în care mâncați alimente diferite și care sunt cele care vă fac să vă simțiți bine, nu doar în acel moment, ci și a doua zi. Încercați să aveți o dietă „curată” timp de două până la trei săptămâni. Asta înseamnă să eliminați toate alimentele procesate. Apoi introduceți încet alimentele înapoi în dietă, unul câte unul, și vedeți cum vă simțiți.

Când unii oameni „se curăță”, nu le vine să creadă cât de bine se simt atât fizic, cât și emoțional și cât de rău se simt atunci când reintroduc alimentele despre care se știe că îmbunătățesc inflamația.

 

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Semnele zodiacale cu cele mai puternice trăiri pe 20 Noiembrie 2024
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
TAXAŢI în plus din 1 ianuarie. Iohannis a dat lege. Ai termen până pe data de 25
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro