17 apr. 2024 | 11:27

Top 7 locuri din Banat pe care trebuie să le vizitezi. Peisajele naturale și istoria bogată te vor cuceri

Turism
Top 7 locuri din Banat pe care trebuie să le vizitezi. Peisajele naturale și istoria bogată te vor cuceri
Top 7 locuri din Banat pe care trebuie sa le vizitezi

Banatul este o regiune pitorească din vestul României, bogată în istorie, cultură și peisaje naturale uimitoare. Dacă ești în căutarea unor destinații turistice care să-ți ofere o experiență de neuitat, iată o listă cu 10 locuri din Banat pe care trebuie să le vizitezi.

Cheile Nerei

Cheile Nerei reprezintă una dintre cele mai spectaculoase și fascinante atracții naturale din România. Situate în vestul țării, în apropierea orașului Anina din județul Caraș-Severin, oferă vizitatorilor săi peisaje impresionante, cascade pitorești și biodiversitate bogată.

Se află în Parcul Național Cheile Nerei din Beușnița, la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de orașul Reșița. Accesul se face fie pe jos, printr-o serie de trasee de drumeție bine marcate, fie cu mașina, până la anumite puncte de pornire.

Cu o lungime de aproximativ 22 de kilometri, Cheile Nerei – Beușnița oferă o varietate impresionantă de peisaje, de la stânci impunătoare și chei adânci până la cascade spectaculoase și păduri întinse.

Una dintre cele mai cunoscute atracții ale cheilor este Cascada Bigăr, considerată una dintre cele mai frumoase cascade din lume.

Lacul Surduc din Reșița

Lacul Surduc este una dintre cele mai pitorești destinații din Reșița, un oraș situat în inima Munților Banatului, în vestul României. Cu peisaje spectaculoase și o atmosferă liniștită, acest lac reprezintă un loc ideal pentru relaxare, recreere și conectare cu natura.

Cu o suprafață de aproximativ 25 de hectare, Lacul Surduc oferă numeroase facilități pentru vizitatori. Aici poți practica diverse activități recreative, precum pescuitul, plimbările cu barca sau canoea, ciclismul sau pur și simplu relaxarea pe malul lacului.

De asemenea, lacul este înconjurat de o zonă verde frumoasă, perfectă pentru picnicuri sau plimbări în natură. Există și facilități precum terenuri de sport și locuri de joacă pentru copii, care fac din Lacul Surduc un loc ideal pentru întreaga familie.

Vezi și 10 locuri din Maramureș pe care trebuie să le vizitezi. Localnicii își respectă, cu sfințenie, tradițiile

Castelul Corvinilor

Castelul Huniazilor, cunoscut și sub numele de Castelul Corvinilor, este una dintre cele mai impunătoare și fascinante fortărețe din Europa, probabil cea mai cunoscută destinație turistică a Banatului.

Situat în inima Transilvaniei, în orașul Hunedoara, acest castel impresionează atât prin arhitectura sa spectaculoasă, cât și prin istoria bogată care îl înconjoară.

Construcția castelului a început în secolul al XV-lea, fiind inițiată de familia Hunyadi (sau Corvin), una dintre cele mai influente și puternice familii nobile din Ungaria medievală.

Castelul a fost ridicat pe locul unei vechi cetăți medievale și a fost extins și modificat de-a lungul secolelor, reflectând schimbările de stil și gusturi ale diferitelor epoci.

Fortăreața este înconjurată de numeroase legende și povestiri fascinante. Una dintre cele mai cunoscute este legenda contelui Dracula, Vlad Țepeș, care ar fi fost închis aici pentru o perioadă de timp.

Parcul Național Domogled

Parcul Național Domogled din Valea Cernei este una dintre cele mai importante rezervații naturale din România, situată în regiunea Banatului, în sud-vestul țării, și include în mare parte bazinul hidrografic al râului Cerna.

Cu peisaje spectaculoase, biodiversitate bogată și numeroase atracții naturale, acest parc este o destinație de neuitat pentru iubitorii de natură și aventură.

Locul se întinde pe o suprafață de aproximativ 615 km pătrați și acoperă o mare varietate de habitate naturale, de la păduri de foioase și conifere până la cascade, chei, peșteri și lacuri alpine.

Parcul Național Domogled oferă numeroase posibilități de recreere și aventură în aer liber. Printre cele mai populare activități se numără drumețiile montane, excursiile cu bicicleta, observarea păsărilor, pescuitul și alpinismul.

Biserica din Densus

Biserica din Densus, cunoscută și sub numele de Biserica Sfântul Nicolae, este una dintre cele mai vechi biserici creștine din România și unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură religioasă din Transilvania.

Situată în satul Densus din județul Hunedoara, această biserică impresionează prin vechimea sa și prin faptul că a fost construită pe fundațiile unui vechi templu roman.

A fost construită în secolul al VII-lea d.Chr., pe vremea când Transilvania făcea parte din Imperiul Bizantin. A fost ridicată pe locul unui vechi templu roman dedicat zeului Marte și a folosit materiale de construcție provenite din ruinele acestuia, fapt ce conferă bisericii o atmosferă unică și o aură de mister.

Una dintre cele mai impresionante caracteristici ale Bisericii din Densus este construcția sa masivă din piatră, care îi conferă stabilitate și soliditate. Biserica are o formă dreptunghiulară și o singură navă, iar ferestrele și ușile sunt simple, fără ornamente complicate.

Unul dintre cele mai remarcabile elemente ale bisericii este fresca reprezentându-l pe Sfântul Nicolae, care se află pe peretele sudic al navei. Fresca este considerată una dintre cele mai vechi reprezentări ale Sfântului Nicolae din spațiul românesc și este o mărturie impresionantă a artei religioase din acea perioadă.

Parcul Național Semenic

Parcul Național Semenic din Cheile Carașului reprezintă una dintre cele mai importante și spectaculoase rezervații naturale din vestul României.

Situat în județul Caraș-Severin, acest parc oferă vizitatorilor săi peisaje dramatice, biodiversitate bogată și numeroase atracții naturale.

Se întinde în partea de sud-vest a României, cuprinzând Munții Semenic și Munții Aninei. Accesul în parc se face cu mașina, pe drumuri asfaltate sau forestiere, sau pe jos, pe diferite trasee de drumeție marcate.

Cu o suprafață de aproximativ 360 de kilometri pătrați, Parcul Național Semenic – Cheile Carașului oferă o varietate impresionantă de peisaje și ecosisteme.

Printre cele mai cunoscute atracții ale parcului se numără Cheile Carașului, un defileu spectaculos săpat de râul Caraș, și Lacul Gozna, un lac de acumulare pitoresc situat în mijlocul pădurii.

Vezi și Top 7 locuri din Oltenia pe care trebuie să le vizitezi. Farmecul zonei te va cuceri iremediabil

Rezervația Naturală Cheile Băniței

Rezervația Naturală Cheile Băniței este unul dintre cele mai spectaculoase și mai puțin cunoscute obiective naturale din România.

Situată în județul Hunedoara, în apropierea localității Bănița, această rezervație oferă vizitatorilor săi peisaje dramatice, chei adânci și o biodiversitate remarcabilă.

Destinația turistică se află în Munții Vâlcan, în sud-vestul României, la aproximativ 30 de kilometri de orașul Petroșani și la 100 de kilometri de orașul Deva.

Accesul în rezervație se face fie pe jos, pe diferite trasee de drumeție marcate, fie cu mașina, pe drumuri forestiere sau poteci montane.

Cu o suprafață de aproximativ 2.000 de hectare, Rezervația Naturală Cheile Băniței oferă o varietate impresionantă de peisaje și ecosisteme.

Printre cele mai cunoscute atracții ale rezervației se numără Cheile Băniței, un defileu adânc săpat de râul Bănița, și Cascada Lolaia, o cascadă spectaculoasă situată în mijlocul pădurii.

Digisport.ro
Răsturnare de situație în cazul Simonei Halep
Stirile PROTV
Ce au găsit cercetătorii sub „ghețarul Apocalipsei”. Indică un potențial dezastru pentru întreaga planetă
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva cărți
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Cum este raiul în realitate: relatarea unui reputat neurochirurg care a intrat în comă. „A fost dovada incontestabilă a realității experienței mele”
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea! Ce spune artistul: „Suportă cu greu, săraca”
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Serialul care face furori în toată lumea. Declarații exclusive ale actorilor
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Cutremur în România. Victor Ponta a primit verdictul. Ce au ordonat judecătorii
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
A ÎNCEPUT a DOUA RECALCULARE! MARIUS BUDĂI anunță ce ADEVERINȚE TREBUIE ADUSE
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro