Top 3 alimente nepotrivite pentru organism. Românii le consumă zilnic, apoi se plâng de sănătate

Top 3 alimente nepotrivite pentru organism. Românii le consumă zilnic, apoi se plâng de sănătate
Top 3 alimente nepotrivite pentru organism

O alimentație echilibrată este esențială pentru a avea o stare bună de sănătate şi pentru a obţine nutrienţii optimi de care avem nevoie. În acest sens, în articolul de față, vă vom vorbi despre trei categorii de alimente pe care trebuie să le excludeți din meniul zilnic pentru a vă bucura de un trup sănătos. Mai multe detalii și sfaturi, în continuare.

Cele mai nocive alimente pentru organism

Printre cele mai nocive alimente care pot fi puse pe masa oricărui român, enumerăm: produsele de patiserie, fast food, semințele, covrigeii, sucurile procesate și dulci și crănțănelele. Acestea reprezintă adevărate bombe calorice pentru organism și îți vor stirbi din starea de sănătate.

„O viaţa sănătoasă înseamă să mâncăm echilibrat, să facem mişcare, să iubim şi să fim iubiţi. Acestea sunt «ingredientele» pentru a arăta bine, îmbracaţi sau goi. E momentul să depăşim credinţa că sportul sau alimentaţia sănătoasă sunt necesare doar din raţiuni estetice şi să vedem valoarea reală a acestora, anume o îmbunătăţire a calităţii vieţii. Când avem un stil de viaţă sănătos, restul, implicit aspectul fizic, au de câştigat“, spune antrenoarea de fitness, Cori Grămescu, potrivit gândul.ro.

Potrivit acesteia, pe lângă alimentele care sunt evident nesănătoase – produsele prăjite din fast food-uri –, există și alte categorii de alimente pe care nu ar trebui să le consumăm, sau măcar să le reducem semnificativ din alimentație.

Ce trebuie să excluzi din alimentație

1. Produsele de patiserie. Potrivit antrenoarei de fitness, cel mai nesănătos obicei pe care îl au românii este acela că înlocuiesc micul dejun cu unul sau mai multe produse de patiserie, alături de o cafea de la dozator. Fie că este vorba despre covrigi, despre care poate credeați că sunt o alternativă bună, sau de pateuri.

„Trebuie să înţelegem că ne alimentăm organismul cu făină de proastă calitate, agenţi de afânare şi de creştere, coloranţi alimentari, zahăr, grăsimi hidrogenate şi multă sare. Decât să stăm la coadă la covrigerul minune, mai bine mâncăm acasă o felie de pâine cu telemea şi un ardei sau o roşie, durează la fel de puţin să le preparăm şi opţiunea este una sănătoasă, naturală şi mult mai ieftină“, îndeamnă Grămescu.

Sucurile ar trebui eliminate din alimentație deoarece conțin foarte mult zahăr și provoacă dependență
Sucurile ar trebui eliminate din alimentație deoarece conțin foarte mult zahăr și provoacă dependență

2. Sucurile procesate și dulci. Aceste băuturi sunt „înfiorător de nesănătoase“ pentru organism, iar de obiceiul de a le consuma zilnic se scapă foarte greu, potrivit spuselor antrenoarei de fitness.

„Un pahar de 330 g de suc are 40 de g de zahăr şi am văzut frecvent persoane care beau doar suc toată ziua“, spune Cori Grămescu, care atrage atenția asupra faptului că adicția de zahăr este foarte freu de controlat.

3. Crănțănelele. Printre acestea enumerăm: covrigei, bombonele, chipsuri, popcorn, seminţe prajite cu sare, arahide prăjite, biscuiţi sau fursecuri, alimente pe care mulți dintre noi le consumăm fie la birou sau la televizor, înainte de culcare, și nu realizăm ce deserviciu ne facem cu propria mână.

„Conţin foarte mult zahăr şi sare, adesea fără un aport de fibre alimentare şi la un cost caloric mare, calorii ce nu aduc în organism niciun beneficiu de vitamine sau minerale.
Ca regulă generală,  mâncarea procesată ne face, în ansamblu, rău pe termen lung, pentru că nu are valoare nutritivă şi, la nivelul organismului, ne putem resimţi: sistem imunitar scăzut, digestie cu probleme, dureri de cap etc. Când îi dai corpului în mod repetat ce nu îi e propice, acesta se va purta ca atare“, atenționează Grămescu.