Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre fructele și legumele care au cele mai multe pesticide. Specialistul în domeniul medical ne sfătuiește să le ocolim cât de mult putem.
În general, fructele și legumele sunt adevărate bombe de sănătate. Sunt pline de nutrienți necesari corpului și toți medicii ne recomandă să consumăm cât mai multe. Ei bine, se pare că unele dintre ele au devenit bombe de pesticide și trebuie evitate pe cât posibil. Medicul nutriționist a vorbit despre cele mai nocive fructe și legume, care sunt pline de pesticide.
„Anual așteptăm de la americani să desemneze câștigătorii premiilor Oscar. Și tot anual așteptăm celebra listă cu cele 12 fructe și legume «câștigătoare» la capitolul pesticide”, a spus Mihaela Bilic pe Facebook. Citește și Legumele care sunt flori, de fapt. Le consumi mereu fără să îţi dai seama de asta
„EWG’s Shopper’s Guide to Pesticides in Produce este considerată un reper de încredere în alegerile consumatorilor, fiind făcută de o organizație independentă de industria alimentară. Pe lângă topul Dirty Dozen, există și o listă Clean Fifteen cu cele mai «curate» 15 fructe și legume”, a adăugat medicul nutriționist pe social media.
Lista cu legumele pline de pesticide include ardei gras, țelină, salată, spanac și cartofi. De asemenea, la capitolul fructe specialistul transmite că este vorba de mere, pere, piersici, căpșuni și struguri. Pe de altă parte, dintre cele 43 de categorii de fructe și legume prezente în Ghidul pesticidelor 10 produse au o încărcătură de pesticide redusă, fiind sigure pentru consum.
Acestea sunt broccoli, vinete, varză, ceapă, sparanghel, banane, kiwi, mango, ananas și avocado. Dar cum aflăm ce produs trebuie să cumpărăm? Ei bine, singurul criteriu de alegere a unui produs de pe raft este să fie minim procesat, susține nutriționistul vedetelor, Mihaela Bilic. Citește și Cea mai bună reţetă de dulceaţă de vişine. Ingredientul pe care îl foloseau bunicile noastre pentru un gust special
„Dincolo de polemica BIO/ne-BIO un pericol mult mai mare pentru sănătatea noastră îl pot reprezenta OMG-urile (organismele modificate genetic). Într-o lume în care semințele sunt ameliorate genetic ca să reziste la boli și paraziți este greu de identificat ce produse mai sunt în prezent ca odinioară.
La capitolul «etichete» legislația este deficitară. Cât despre fructe și legume, carne și pește, lapte și ouă, avem nevoie de furnizori/producători de încredere care să respecte și alimentul, dar și mediul înconjurător.
Iar siguranța alimentară trebuie să fie completată de calitate, degeaba cumperi un produs BIO care este plin de zahăr și grăsime! Ce să mai spun de gust, că l-am pierdut cu totul din vedere. Un aliment trebuie să fie în primul rând BUN la gust, e o condiție mai presus de toate”, scrie Mihaela Bilic.