Top 10 cele mai ciudate lucruri care ți se întâmplă când dormi. La cele mai multe nici nu te-ai fi așteptat

Autor: Puiu Alexandru - 06:00, 24 mai 2019

Somnul îți ocupă o mare parte din zi și ai crede că înțelegi foarte bine această activitate, dar există o serie de lucruri ciudate care se întâmplă în timp ce dormi.

Calitatea somnului este influențată de o serie stufoasă de particularități. Când ești foarte obosit, calitatea somnului ar putea fi mai mică decât atunci când respecți un program stric de odihnă și veghe. Un volum semnificativ de stres de peste zi sau o stare de agitație pot duce însă la producerea multor altor fenomene pe parcursul nopții. Cele mai multe nu reprezintă un motiv de îngrijorare, dar fi bine să ai în vedere un top cu cele mai ciudate lucruri care ți se întâmplă când dormi.

Căderea în gol este o senzație mult mai des întâlnită decât ai crede. Ea este cunoscută sub denumirea științifică de stare hipnagocică. De cele mai multe ori, experiența din vis te face să te trezești imediat. Oamenii viseaza ca sunt in cadere de pe o stanca sau chiar din cer, spune specialistul Christopher Winter, de la spitalul american Martha Jefferson, din Virginia, scrie Fox News. E posibil ca totul sa aiba loc din cauza extenuarii, a stresului sau a lipsei somnului, conform spuselor lui Winter.

Paralizia se manifestă mai ales dimineața nu este atât de agresivă pe cât pare la prima vedere. S-ar putea însă să te facă să nu poți vorbi sau să-ți fie imposibil să-ți folosești anumiți mușchi. De la câteva secunde, până la câteva minute, fenomenul poate fi terifiant. Respiratia devine, de asemenea, mai grea deoarece muschii responsabili de acest proces sunt paralizati, cu exceptia diafragmei.

Vorbitul în somn poate fi o sursă de amuzament pentru unii și o sursă de stres pentru cei care se confruntă cu el. Aproximativ 5% dintre adulți vorbesc în somn, conform experților americani de la American Academy of Sleep Medicine. Un astfel de episod nu durează însă mai mult de 30 de secunde. „Se intampla adesea in primele 1-2 ore de somn, atunci cand corpul intra intr-o stare adanca, iar muschii au inca tonusul necesar pentru a produce miscarile si sunetele necesare”, spune Winter.

Sexul în somn nu trebuie să se manifeste doar printr-un vis erotic. Un număr mare de oameni fac sex în timp ce dorm. Conform cercetatorilor canadieni din Toronto, peste 800 de pacienti chestionati de ei, aproximativ 8% din numarul total, au declarat ca au avut parte de o asemenea intamplare. Cei care ajung să fie implicați în astfel de episoade sunt doar parțial în stare de somn. În acele momente, unii pot să se miște sau chiar să vorbească. Deoarece creierul nu este perfect treaz, de multe ori, a doua zi, oamenii nu-și mai amintesc evenimentul sau trăiesc cu impresia că a fost un vis.

Un zgomot constant în urechi se poate reflecta într-o durere semnificativă de cap atunci când te trezești. De multe ori, ai impresia că ai auzit o explozie. Senzația este similară cu starea hipnagogică detaliată mai sus, a căderii în gol. Partea bună este că nu este o simptomă a ceva mai grav, conform experților. Este doar o urmare a faptului că al tău corp nu a intrat în starea de somn profund, iar simțurile sunt treze.