Tochitură moldovenească, reţetă veche. Aşa o făceau şi bunicii noştri, ce îi dă tot gustul

de: Anca Lupescu
13 12. 2023

Tochitura moldovenească este un fel de mâncare bogat și savuros, iar dacă ai gustat vreodată și te-ai gândit că ai vrea să recreezi gustul, trebuie să știi câteva secrete despre acest preparat tradițional. Așa cum o făceau și bunicii noștri, această rețetă veche păstrează tradiția, dar sunt câteva secrete pe care puțini le știu.

Tochitură moldovenească – rețetă

Secretul tochiturii moldovenești stă în carnea calitate, în mod special în cârnații afumați făcuți în casă.

Faptul că acești cârnați sunt pregătiți și afumați în casă adaugă acel gust autentic tradițional tochiturii moldovenești.

Citește și: Orașul mic din România care are pensiunile și hotelurile pline de turiști. Nici orașele mari nu reușesc așa ceva

Ai nevoie de:

  • 1 kg ceafă de porc
  • 1 bucată slănină afumată
  • 1 cârnat de casă afumat
  • 4 căței de usturoi
  • Sare
  • Piper
  • Boia de ardei dulce

Cum se prepară

Rețeta tradițională a tochiturii moldovenești implică grijă și atenție pentru detalii. Carnea de porc și slănina se taie în bucăți mici, iar în același timp se pregătește și ceapa, care se curăță și se toacă mărunt.

Într-o oală încinsă sau într-un tuci se pune ulei și se adaugă slăninuța afumată până se rumenește la foc potrivit. Ceafa de porc se usucă cu un șervet de bucătărie și se taie bucățele potrivite. Se adaugă carnea și se lasă la rumenit pe toate părțile, apoi se pune puțină apă, se acoperă cu un capac și se lasă la foc potrivit.

Te-ar putea interesa și: Cât costă o tochitură cu mămăliguță în Mamaia în 2023. Prețurile sunt colosale, românii sunt indignați

Trebuie să adaugi apă ori de câte ori scade, astfel încât carnea să fie pătrunsă bine. Apoi, cârnatul se taie feliuțe și se adaugă peste. Se mai adaugă apă când e nevoie, se amestecă și se condimentează după gust.

Usturoiul se curăță și se pisează și se adaugă în tuci. De acum, toată carnea e gătită și trebuie să mai lași cam 2 minute pe foc până nu mai există apă deloc.

Se servește cu mămăliguță și o porție de murături de casă asortate: castraveți, morcovi, gogonele, conopidă și gogoșari.

Opțional, poți servi peste tochitură un ou prăjit și brânză rasă deasupra, deși rețeta tradițională nu pomenește așa ceva.

Gustul tochiturii moldovenești vine din carnea de calitate, din slăninuță și cârnații de casă condimentați bine. Apoi, boiaua dulce îmbracă toată grăsimea lăsată de cărnuri, făcând un sos delicios care se lipește de carne și cârnați. Obții bucățele de ceafă de porc cu grăsime și cârnați îmbibați în această zeamă condimentată, iar usturoiul desăvârșește tot preparatul.